Közelednek a mínuszok, ilyenkor házi kedvenceinkre fokozottan figyelnünk kell, nehogy megfázzanak, megbetegedjenek. A lakásban tartott kutyáknál ügyelni kell arra, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között olykor 40 Celsius fokos eltérés is lehet, így ha kivisszük sétálni, fel kell öltöztetni őket. Rudas Aranka, a Kutyaszív Alapítvány vezetője kitért arra: a kutyaruha nem hóbort, nem szabad megmosolyogni, a rövid szőrű állatoknak szüksége van rá. A szobakutyákon másképp fejlődik a bunda és faggyúréteg sem alakul ki rajtuk a sűrűbb fürdetés miatt.

A szabadban tartott kutyák pedig még nagyobb odafigyelést igényelnek. Náluk a legfontosabb a megfelelő kutyaház kialakítása. Sokan használnak vashordót erre a célra, holott ez Rudas Aranka szerint télen hűtőszekrényként, nyáron pedig kazánként üzemel. A legjobb megoldás egy fából készült szigetelt bódé, aminek a bejáratát célszerű szélfogóval ellátni. Fontos a mérete is, elég ha akkora, hogy meg tudjon benne fordulni, így könnyen beleheli. Vizsláknál célszerű, ha a házát például a garázsba tesszük, és alaposan ki is béleljük.

Nélkülözhetetlen, hogy hideg időben kalóriadúsabb táplálékot kapjanak, hiszen szükségük van egy bizonyos zsírrétegre, mivel ez is védi őket a zord hőmérséklettől. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a folyadékot is sűrűbben kell cserélni a fagyás miatt.

Kezdőkép forrása: google.com