Mi fán terem a hőlégbefúvó?

Hadd kezdjem egy kissé furcsa, ámde találó hasonlattal. A hőlégbefúvó lényegében olyan, mint egy nagy hajszárító. Egyfelől meleg levegőt állít elő, másfelől ezt kifelé fújja, hogy egyenletesen tudjon melegíteni egy adott helyiséget. Általában kiegészítő fűtésként használják, de számos más helyzetben is jó szolgálatot tehet.

A hőlégbefúvók típusai

Természetesen többféle hőlégbefúvót megkülönböztethetünk. Szót kell ejteni a kis kézi  hőlégfúvó pisztolyokról, amelyeket munkadarabok vagy felületek szárítására használnak. Ez után következnek az otthoni használatra szánt darabok, majd az egyre nagyobb ipari, illetve mezőgazdasági felhasználású gépek.

Az otthoni hőlégbefúvók általában kiegészítő fűtésnek használatosak (pl. a távfűtés kiegészítésére), de számos helyzetben remek ideiglenes megoldást nyújthatnak. Ha például ősszel fűtetlen nyaralóban szeretnénk eltölteni egy éjszakát, egy megfelelő teljesítményű hűlégbefúvóval gond nélkül befűthetünk. Hasonló a helyzet, ha éppen egy építkezés közepén vagyunk, és még nem került kialakításra a fűtési rendszer. De ha fűtetlen helyiségben kell télen dolgozni (pince, padlás), szintén sokkal komfortosabbá tehetjük magunknak a munkát.

Természetesen a hőlégbefúvók a komfort mellett más használati funkciót is ellátnak. Az építkezés, felújítás során nagyon fontosak a száradási idők, legyen szó festékről, vakolatról vagy burkolásról. Amennyiben pechünkre hűvös, nedves időt fogtunk ki, a hosszabb száradási idő problémát jelenthet – ha viszont van hőlégbefúvónk, semmi gond!

Ha ősszel vagy télen kell kitelepülnünk, mert egy vásárban értékesítjük termékeinket, szintén nagyon jó szolgálatot tehet egy hőlégbefúvó.

De térjünk is át az ipari, illetve mezőgazdasági hőlégbefúvókra. Ezek komoly, nagy teljesítményű rendszerek, amelyekkel tágas ipari helyiségeket is könnyen fűthetünk, illetve biztosíthatjuk a fóliasátrak vagy állattartást szolgáló létesítmények megfelelő hőmérsékletét. Az agrár hőlégbefúvók abban térnek el ipari társaiktól, hogy általában nagyobb térfogatú levegőmennyiséget melegítenek fel viszonylag alacsonyabb hőmérsékletre, mert ez jobban megfelel az állatok, illetve növények igényeinek.

Elektromos, gázos vagy gázolajos?

Természetesen a hőlégbefúvónak valamiből elő kell állítania a fűtéshez felhasznált energiát. Az elektromos hőlégbefúvók használata egyszerű, egyedül az áramellátás nélküli helyszínek jelenthetnek gondot. Nem termelnek káros anyagokat, és a hálózatra való felcsatlakoztatás után már használhatók is. Relatíve alacsony, 40 fok körüli hőmérsékletet állítanak elő, viszont azt nagy sebességgel fújják ki, így gyorsan képesek felmelegíteni a helyiségeket.

A gázolajos és gázos hőlégbefúvók előnye, hogy elektromos hálózat nélküli létesítményekben is használhatók. Az elekromos modellekhez képest magasabb hőmérsékletet állítanak elő, és nagyobb felkészültséget és odafigyelést igényelnek. Hátrányuk, hogy használatuk közben káros égéstermékek keletkeznek, így mindenképpen fontos gondoskodni a megfelelő szellőzésről. Bizonyos modellek használatához kéményre is szükség lehet.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

A Zákány Szerszámház egy nagy múltra visszatekintő szerszám webáruház, ahol többek között kiváló minőségű hőlégbefúvókat is vásárolhat. Amennyiben kérdése van, bátran keressen minket a honlapon megadott elérhetőségeken! (x)

Képek forrása: Zákány