A Hatvany Lajos Múzeumba látogatott Dr. Padányi József dandártábornok. Az előadó 1981-ben a nagygombosi laktanyában kezdte pályafutását. 1997 és 99 között pedig ott volt az Öreg híd helyreállításánál is. Boszniából hazatérve a katonai felsőoktatásban helyezkedett el, és jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Előadásában a mostari Öreg híd történetét mesélte el. Szó volt többek között arról is, hogy a hidat még I. Szulejmán kérésére kezdték építeni az 1500-as évek közepén, ám a kész művet az uralkodó már nem láthatta, hiszen a híd befejezése előtt egy évvel elhunyt Szigetvárnál. A város lakói azonban a híd megbízhatóságából és a Neretva folyó szeszélyességéből eredően hagyományokat is építettek köré. A hagyomány szerint, az a fiatal fiú, aki még soha nem ugrott le az Öreg hídról, az nem férfi.

Bár a hídnak nem volt katonai jelentősége, 1993-ban a szerb-bosnyák háborúban lerombolták. Újjáépítését nemzeti összefogással valósították meg, melyben magyar katonák is részt vettek, erről pedig egy emléktábla is tanúskodik.

A várost a folyó és a híd elhelyezkedése igen érdekessé teszi. Míg a folyó bal oldalán a muzulmán bosnyákok a történelmet őrzik, addig a jobb oldalán a horvátok 21.századi városrészt alakítottak ki.