Hosszú előkészítő és szervező munka után 2019. május 4-én reggel 9.00 órakor rajtol el a kínai – magyar kerékpáros körverseny Budapestről, hogy Fóton, Veresegyházán, Galgamácsán és Aszódon keresztül végül megérkezzen Hatvanba. A magyar versenyzőkön kívül cseh, osztrák, lengyel és szlovák kerekesek is megmérkőznek egymással, az embert próbáló, 135,3 km-es távon.

A kínai-magyar kapcsolatok erősödését nem csupán a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok élénkítésén, de a sporton, a sportrendezvényeken keresztül is célszerű támogatni. Ezt felismerve a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium támogatásával indult el az az előkészítő munka, amelynek köszönhetően sikerül itthon megrendeznünk a 2002-óta létező Qinghai Lake versenysorozat idei etapját.
Különösen nagy jelentőséggel bír ez az esemény akkor, amikor a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulóját ünnepeljük. Azon túl, hogy a verseny újabb mérföldkő a sportdiplomácia és a nemzetközi sportkapcsolatok ápolása terén, talán a legnagyobb érdeme, hogy Magyarországot felhelyezi az Ázsiai régió kerékpáros térképére is, ezzel pedig óriási lépést tesz a turisztikai országmárka építése és ápolása felé, melyhez a rendező városok kiemelkedő módon járulnak hozzá.
További információ és képek:
https://www.youtube.com/watch?v=OH038gXA0po