A szilveszteri petárdázáskor állatok ezrei menekülnek világgá félelmükben. A nagy hanghatással járó pirotechnikai termékek sokkolóan hathatnak házi kedvenceinkre, ezért újév első napjaiban többnyire megtelnek az állatmenhelyek rémült, elkóborolt állatokkal.

Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke kifejtette, hogy a rémült állatok akár még hetekig bujkálhatnak erdőkben, mezőkön vagy róhatják a város utcáit céltalanul. – Január másodikán kezdtek el az ebek előbújni a rejtekhelyekről és néhányan már haza is kerültek a gazdikhoz. Azonban fontos tudni, hogy a legtöbb elmenekült állat nem közvetlenül szilveszter után lelhető fel. Gyakori, hogy napokig vagy hetekig is rémülten kószálnak. Előfordult már az is, hogy még márciusban is kerülnek elő olyan kutyák, akik a szilveszteri durrogások miatt menekültek el – részletezte Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke.

Hozzátette: a mentési munkálatok során folyamatosan számítanak a civilek segítségére is, így aki kóbor állatot lát, az hívja a 06 -30 -464 -13-80 vagy a 06-20-248-02-08-as telefonszámot. Emellett folyamatosan frissítik a Kutyaszív alapítvány honlapját is, így aki keresi elveszett házi kedvencét, annak érdemes a webes felületeken is tájékozódnia. Az állatvédő arra kéri az emberek, ha kóbor kutyát látnak a környezetükben, akkor hívják az alapítványt, így azok az ebek is haza kerülhetnek, melyeknek nem jelentették be az eltűnését.

Kezdőkép, illusztráció: google.com