– Idén augusztus elejétől illetékességi területünkön két .települést érintően fordult elő „A” típusú fertőző májgyulladás – válaszolta lapunk érdeklődésére a tiszti főorvos, aki nem nevesítette a két helységet, viszont hozzátette: jelenleg Heves megye más településein is előfordul ez a megbetegedés. Az esetek száma valóban meghaladja az előző év azonos időszakában tapasztaltakat, de a betegség dinamikája a kérdéses területen megfelel a szakirodalomban leírtaknak, hasonló esetszám-emelkedés Heves megyében a korábbi években is előfordult.

A főorvos a betegség kialakulásának indokairól közölte: az annak terjedését elősegítő szociális viszonyok – szoros, többgenerációs családi kapcsolatok, személyi higiénia bizonyos hiányosságai – az esetek jelentős részében fennállnak. A fertőzést a beteg és a tünetmentes fertőzött személy székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek (pl. emberi széklettel trágyázott zöldség, saláta), ivó- és fürdővíz terjesztheti. A kórokozó szervezeten kívüI, a külvilágban gyorsan inaktiválódik, a hagyományos fertőtlenítő és tisztítószerekre érzékeny. A kórokozó szájon át és a tápcsatornába jutva fertőzi meg a szervezetet.

A Hepatitis A vírus okozta májgyulladás lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap, de 15 naptól 50 napig is terjedhet az az időszak, amely alatt a betegség kifejlődik. A legfontosabb tünetek: néhány napig tartó láz, rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés, amely hasonlíthat az influenza tüneteire, ezen kívül a szemen és a bőrön sárgaság jelenhet meg, illetve sötét vizeletürítés is előfordulhat. A betegség rendszerint klinikailag enyhe formában jelentkezik. A kisgyermekek (6 éven aluliak) körében a fertőzés igen gyakran tünetmentesen vagy sárgaság nélkül zajlik le. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fertőzés a felnőttek között is igen enyhe klinikai tünetekkel jár, vagy éppen klinikai tünetek nélkül zajlik, és csal laboratóriumi vizsgálatokkal (májfunkciós enzimek eltéréséből, valamint a vírus elleni ellenanyagok kimutatásával) igazolható.

A Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Osztálya járványügyi hatáskörében eljárva megtette azokat a hatósági intézkedéseket, amelyek a további esetek megelőzését szolgálják. Ezzel párhuzamosan folyamatos és szoros az együttműködés a Népegészségügyi Főosztály és a Járási osztály, valamint a területen dolgozó háziorvosi szolgálatok között.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a betegség spontán módon gyógyul, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. A fertőképesség a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. A fertőzésen átesett személyek életre szóló védettségben részesülnek.

Ami a megelőzést illeti, alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül a legfontosabb a kézmosás, különösen étkezés és dohányzás előtt, továbbá wc használatot követően.
A Hepatitis A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására Magyarországon több hatóanyag van gyógyszertári forgalomban. A 16 év feletti személyek immunizálására használatos oltóanyagból Magyarországon jelenleg átmeneti termékhiány tapasztalható. Beoltott 1 éves kortól betöltött 15 éves korig adható oltóanyagot a háziorvos által felírt receptre,TB támogatott térítéssel lehet kiváltani. Megbetegedés esetén az „A” Hepatitisben szenvedő beteggel közvetlen kapcsolatba került személyek védelmére előírt Hepatis A vírust tartalmazó oltóanyagot alkalmaznak. Ezen oltások szükségességéről járványügyi vizsgálatot követően, a beteg szoros kontaktusai alapján dönt a kormányhivatal illetékes járási hivatalának népegészségügyi osztálya, és biztosítja az ehhez szükséges – térítésmentes – oltóanyagot is – tájékoztatott a járási tiszti főorvos.