Szabó Istvánné egyik specialitásával készült a Daliban megrendezett Sütemények Napjára, már több évtizede díszíti karácsonyi asztalát a mandula sütemény. – Ez a sütemény egy nagyon régi recept alapján készül, még akkor kaptam, amikor a hivatalban dolgoztam a 70-es években. Ez egy mandula sütemény, ünnepek alkalmával, legfőképp karácsonykor szoktam gyakran megsütni – mondta.

Bódi Péterné különleges desszerttel készült, a gesztenyepüré francia változatát készítette el, mely családjában születésnapok elengedhetetlen édessége. – Sokan azt hiszik az országunkban, hogy a gesztenyepüré tipikus magyar sütemény, de a franciák is nagyon kedvelik. Ők egy kicsit másképpen készítik el, kosárkákba töltik a tejszínhabot, azt körítik be gesztenyemasszával, amit csúcsosra formáznak. Innen kapta a Mont Blanc nevet. Mint nálunk, a franciáknál is közkedvelt desszert – részletezte.

A nyugdíjasok minden alkalomra süteménnyel készültek egy-egy foglalkozásra. Így született meg az ötlet, hogy rendezzenek egy napot, ami a süteményekről szól. Itt a háziasszonyok be tudják mutatni bevált receptjeiket. Az eseményt már másodjára szervezték meg.

Megkértem a nyugdíjas klub tagjait, hogy készítsék el kedvenc süteményeiket, és mutassák is be ezeket a közönségnek. Azt tudni kell, hogy a vasutas családokban kétfajta süteményt sütöttek. Egyet a vasárnapi ebédhez, ami rögtön elfogyott, egy másikat pedig amit másnap a családfő, amikor szolgálatba ment magával tudott vinni. Az utóbbi tovább megőrizte a frissességét – foglalta össze a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Ház intézményvezetője.

Tompa Z. Mihály hozzátette: örül, hogy ebben az évben nagyobb kedvvel vágtak neki a nyugdíjas klub tagjai a sütögetéshez, így idén már 30 féle édesség receptje cserélhetett gazdát. Azok pedig, akik nem érkeztek üres kézzel az eseményre részt vehetnek egy szolnoki kiránduláson, ahol a vasúttörténeti kiállítást fogják majd megnézni.

Fotó: Albert Péter