Ismét is megrendezték a Hatvani Kisgrafikai Biennálét, amely idén is nagy népszerűségnek örvendett. Különböző tematikában érkeztek művek, az absztrakt alkotások mellett voltak olyanok is, akik természeti motívumokat jelenítettek meg, mindezek mellett a képeken visszatérő elem az emberi test is.

Horváth Richárd köszöntőjében kiemelte: hogy a város életében fontos szerepet töltenek be a kulturális programok, így örömmel látja a biennálé népszerűségét.

Vasné dr. Tóth Kornélia művelődéstörténész megnyitó beszédében kiemelte, hogy a biennále egyben tisztelgés is a 2021-ben elhunyt Gyulai Líviusz, a nemzet művészének munkássága előtt. A Hatvani Galéria által meghirdetett eseményre rengeteg alkotás érkezett, melyeket szakmai zsűri bírált. Szepessy Béla, Herczeg István és Bugyi István József grafikusművészek, illetve Tompa Z. Mihály galériavezető döntöttek arról, hogy ki kapja a legjobbnak járó elismerést.

Az arany diplomát Hegedűs 2 László érdemelte ki, az ezüst diplomát pedig Török Tamás kapta, aki Viharmadarak című rézkarc alkotásaival nyerte el a zsűri figyelmét. – Örülök, hogy a szakma zsűri úgy látta, hogy megérdemlem az elismerést, nagyon sokat jelent ez számomra. Gyermekkorom óta közel állok a művészethez és ez életem során még szorosabb kapcsolat lett. A grafikán belül is rengeteg módszert használok, melyeket gyakran keverek is, azonban jelenleg a rézkarc áll hozzám a legközelebb – Török Tamás.

Hozzátette, hogy már gyermekkora óra közel áll a művészethez, melyhez élete során még szorosabb kapcsolat fűzte.

A biennálén hazai és határon túli alkotók munkái is láthatóak, mintegy 158 alkotása képezi a tárlat anyagát. Az eseményt Mezei Rita zongoraművész előadásával tette még emlékezetesebbé. A kiállítás június 11-ig tekinthető meg, a Hatvani Galéria falain.

Fotó: Albert Péter