Az eddig ismert egészségkárosító hatások mellett, új kockázati tényezőkre is rávilágítottak a legfrissebb kutatások – erre hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin a Hatvan Tv-nek elmondta: ha valaki túlzott mennyiséget iszik az italból, akkor a koffein túladagolás tünetei jelentkezhetnek, ami fejfájással és magas vérnyomással járhat.

 „Az energiaital az új kapudrog! Kapudrognak azt nevezzük, ami után könnyebben nyúlnak a gyerekek a kábítószerekhez. Korábban elsősorban a szipuzást, illetve az alkoholt nevezték kapudrognak. Akik ezeket a szereket már fiatalon használták, náluk nagyobb gyakorisággal fordult elő, hogy később drogfogyasztókká váltak, és ugyanezt a jelenséget tapasztalták az energiaitalnál is.” 

Havasi Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a szívbetegek akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Emellett azok, akik nem fogyasztanak nagy mennyiséget, viszont napi rendszerességgel kortyolnak az élénkséget okozó üdítőből, szintén ki vannak téve az egészségkárosító hatásoknak. – Ez meg az anyagcserét borítja fel. Hajlamosít elhízásra, cukorbetegségre, és vesekárosodást is okozhat. Sokan azt gondolják, hogy mindegy, hogy kávét, vagy energiaitalt isznak, viszont az energiaital önmagában okozhat olyan súlyos betegséget, amely egész szervrendszereket károsíthat meg – részletezte az elnök.

Havasi Katalin hangsúlyozta: ezeknek az italoknak a rendszeres fogyasztása a nemzőképességre is káros hatással lehet.