Teljesen megtelt a könyvtár előadóterme, Hatvany Helga mutatta be Viharos idők – A Hatvany család legendás öröksége című kötetét. Az eseményen Szinyei András alpolgármester az önkormányzat és a hatvaniak nevében köszöntötte az írónőt. A szerző a Hatvany család utolsó leszármazottja, aki Magyarországon nőtt fel, de már évtizedek óta Amerikában él. Könyvében felmenői memoárját írta meg, amit először angol nyelven publikáltak, majd egy magyar kiadó is érdeklődött utána. Ekkor a szerző nem lefordította, hanem újra írta az egész történetet anyanyelvén.

Elsősorban apámról szól a könyv, mert nagyon érdekes élete van, és sokan érdeklődtek utána. Mindenki, akinek dióhéjban meséltem róla azt mondta, hogy ezt meg kell írni. Amikor megszületett a könyv ötlete, rájöttem, hogy az ő életét nem lehet családunk története nélkül megfogalmazni, a család bemutatásához viszont ismerni kell a történelmi hátteret. Itt jött be a munka kutatás része – foglalta össze az írónő.

Hatvany Helga csaknem tíz évig gyűjtötte az információkat, több embert felkeresett a világ különböző pontján, megtalálta például édesapja első feleségét Skóciában, és több, a nyolcvanas éveiben járó egykori kollégáját. Mint mondja, rengeteg családi levelet és hivatalos dokumentumot sikerült felkutatnia, könyvtárakban pedig több ezer oldalt olvasott a témában. Így jutott el végül négyszeres dédapjáig, Deutsch Ábrahámig. A szerző tényszerűen mutatja be például, hogyan érintette családját a második világháború, és milyen hatást gyakorolt édesapjára, Hatvany Józsefre a kommunizmus és az informatika. Hatvany Helga Viharos idők könyve hamarosan kölcsönözhető lesz a könyvtárból.

Fotó: Albert Péter