Hatvan is állomása volt ORLEN Nations Grand Prix kerékpárverseny útvonalának, amely május 24-től 28-ig tart. A résztvevők a Hatvani Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok udvarán gyülekeztek, ahol a rajt előtt még mindenkinek lehetősége volt átnézni kétkerekűjét, valamint felkészülni az indulásra. A biciklis megmérettetés több országot érint, köztük idén első alkalommal Magyarországot is. – Nagyon fontos az országok közötti együttműködés ezt szorgalmazza a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is. Az eseményen 25 csapat vesz részt – emelte ki Tam Csilla, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportszakmai munkatársa.

A verseny első, magyarországi szakaszai Kaposvártól Balatonföldvárig, majd Hatvantól Bükkszentkeresztig tartanak, ezt követően Szlovákiában folytatódik, majd Lengyelországban ér véget a megmérettetés. Dér Zsolt, az országúti kerékpáros válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy a versenyen hazánkat az U23-as nemzeti kerékpár-válogatott képviseli. – A legjobb európai nemzetek gyűltek össze, de még az amerikai válogatott is részt vesz a versenyen. Nagyon erős a mezőny, valamint a pályák is nagyon nehezek, ma is 150 km és 2600 méter szintkülönbség vár a résztvevőkre. Egy nagyon hegyes szakasz a következik, és végig ilyen pályákkal fogunk találkozni – részletezte.

Valent Márk 11 éves korában kezdett el komolyabban foglalkozni a kerékpározással és már akkor célul tűzte ki, hogy szeretne a legjobb lenni a sportágban. – Vártam már az eseményt, hiszen nagyon szeretek versenyezni és küzdeni az eredmény érdekében. Előzetesen a Tour de Hongrie megmérettetésen vettünk részt, amely adott egy erős felkészülést, azonban még így is úgy gondolom, hogy kemény napok előtt állunk, de motiváltak vagyunk – mondta.

 A kerékpárverseny részvevői a készülődés után közösen startoltak el a sportcsarnok udvaráról a városháza felé vették az irányt, ahol Horváth Richárd polgármester köszöntötte őket. Ezt követően a megmérettetés tagjai indultak tovább a Kossuth térről egészen Bükkszentkeresztig.

Fotó: Rozgonyi Dezső