A Virágos Magyarország díjátadójának idén Veszprém biztosított virágkoszorúkkal teli helyszínt. Az egykori mozi épülete, a Hangvilla, immár egy teljesen innovatív közösségi teret ad mindenki számára. Az ünnepélyes átadót a színházteremben rendezték meg pénteken, ahol a meghívottak és a több ezer színes virág körülölelte az esemény központi helyét, a porondot.

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes vérpezsdítő néptáncprodukciója után azonnal ki is hirdették az Entente Florale Europe idei versenyének díjazottjait. Tihany aranyérmet, Kaposvár ezüstérmet nyert, emellett az utóbbi elhozta „Az Európa legszebb főtere” különdíjat is a szlovéniai Podcetrteken megrendezett szeptemberi díjátadón.

– Valójában mindenki nyer ezzel a versennyel, hiszen rendezett, virágos terek, parkok, épületek várják az itt élőket és az ide látogatókat – hangsúlyozta Guller Zoltán, a verseny szervezési és lebonyolítási feladatait ellátó Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. – A megmérettetés kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk Magyarország iránti szeretetünket – folytatta.

Magyarország miniszterelnökét Kovács Zoltán, a területi közigazgatásért felelős államtitkár képviselte, aki Orbán Viktor szavait közvetítette a hallgatóság felé. – Az otthon ott van, ahol nagyapáink által ültetett almafa gyümölcsét ehetjük – idézte a miniszterelnök szavait, majd a miniszteri díjakat Székesfehérvárnak és Kisbodag településnek adta át.

Ezt követően Palya Bea egyedi hangja varázsolta el a közönséget. A népdalmotívumokkal teli hangzás vezette fel az ország legszebb főterének kihirdetését, amelyet Hatvannak ítéltek. A kitüntetést a város polgármestere, Horváth Richárd vette át. A település első embere elmondta, nagyszerű visszajelzése ez annak a sok munkának, amelyet a város arculatáért tettek. Továbbá nagy boldogság számára az is, hogy nemcsak a városkép, hanem a közintézmények is szépülnek. A Hatvani Napsugár Óvoda is kiemelkedően környezetbarát, úgynevezett zöld óvoda. – Korábban már madár- és zöldbarát intézmény lettünk, majd az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet is kiérdemeltük a szorgalmas munkatársakkal, szülőkkel – részletezte Simon Attiláné óvodavezető, majd kiemelte: most ennek a sorozatnak az elismeréséért járó oklevelet vehette át.

Horváth Richárd, a Vasutas Települések Szövetségének elnökeként a legszebb vasútállomásnak járó kitüntetést Gyál polgármesterének adta át.

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) hazai képviselője, Magyarország egyik legnagyobb tömegeket megmozgató közösségi eseménye – mondta Borbás Mária, a verseny fővédnöke. Záróbeszédében hangsúlyozta a kezdeményezés jelentőségét, amely véleménye szerint, sokkal több mint egy verseny. – A környezeti és közösségi szempontokon túl a Virágos Magyarország versenyen való részvétel élénkíti a helyi turizmust, hiszen a megszépülő tájak és települések vonzóbbá és ismertebbé válnak a belföldi turisták számára, a külföldi turisták pedig szintén kellemesebb környezettel találkozhatnak – fejtette ki. Hozzáfűzte: a helyi lakosság számára a program élhetőbb, fejlődő körülményeket, továbbá megszépült közösségi tereket biztosít.

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen összesen 108 díjat osztottak ki, ebből öt település kapott fődíjat: Veszprém, Balatonfüred, Lajoskomárom, Szálka és Budapesten belül, Kispest.

A Virágos Magyarország díjátadójára érkezők – az ünnepélyes elismerések átvétele után – megismerhették a vidék kiemelkedő szépségű helyeit egy városnéző séta alkalmával, továbbá gasztronómiai, kulturális és szabadidős programok is gyarapították az ideérkező vendégek élményeit.

 

Fotó: Albert Péter