Hatvani, zsámboki, Pest környéki, sárközi és szalántai – legutóbb ilyen népviseleti ruhákat mutatott be Tóth Gergő Madridban a Complutense Egyetem diákjainak. A hatvani származású tanár már több mint hat éve dolgozik az egyetemen, ahol magyar nyelvórákat tart és különféle módokon mutatja be a magyar kultúrát a tanulóknak. Gergő azt mondta: Madridban a helyi magyar közösség, valamint a kölcsönös megértés miatt tartja fontosnak hazánk megismertetését, az együttéléshez ugyanis elengedhetetlen, hogy a két nép ismerje egymást. Ráadásul – mint mondta – ezzel is erősödik a két ország közötti kapcsolat. – A spanyol közösséghez gyakran csak a negatív politikai hírek jutnak el, ezért képesek ez alapján megítélni Magyarországot, a turistáknak pedig általában Budapest a mérvadó. A célom, hogy az emberek ne csak a fővárossal azonosítsák hazánkat, hanem ismerjék meg a teljes kultúránkat és fontosnak tartom azt is, hogy eloszlassam a sztereotípiákat.

Gergő szerint az ételek, a zene, a tánc és az éneklés, ami segíthet a kultúra közvetítésében, tapasztalatai szerint ezzel könnyedén tudnak azonosulni az emberek, ezért is ünneplik meg rendszeresen a magyar népviselet napját az egyetemen, valamint a diaszpórában is. – A női viseletek mellett a saját kutatásaim alapján elkészített hatvani férfi viseletet is bemutattuk, a ruhát Ősziné Balogh Erika és Péter-Hegedűs Kinga alkották. A kutatómunkában a Hatvany Lajos Múzeum, a Néprajzi Múzeum, valamint az Egri Vármúzeum is segítséget nyújtott, rendelkezésemre bocsátottak különböző anyagokat, fényképeket, leírásokat. A terveim között szerepel, hogy folytassam azokat a munkákat, amelyeket megkezdtem, a fő célom, hogy a hatvani népviselet felkerüljön a „viselet térképére” és mindenhol értékeljék azt, ami nekünk néprajzilag megmaradt.

Tóth Gergő arra kér mindenkit, akinek van fényképe, vagy konkrét népviseleti darabja, jelezze felé, hogy be tudja építeni azokat a kutatási anyagába, hogy minél részletesebben bemutathassa a helyi népi kultúrát. Úgy fogalmazott: szeretné a helyiek köztudatába is visszahozza a hatvani népviseletet és a néphagyományokat.

Fotó: Császár Ilma

[A képeken a madridi magyar közösség tagjai szerepelnek]