A miskolci Kemény Dénes Sportuszoda adott otthont ebben az évben az úszó diákolimpia országos döntőjének. A 2016. március 19-én megrendezett versenyen a Hatvani Úszóklub SE három sportolója, Soós Gabriella és Tóth Bendegúz, a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói, és Kocsis Dániel, a lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákja képviselte Heves megyét, Hatvant és iskoláját. A három versenyző szenzációsan teljesített.

Tóth Bendegúz duplázott, 50 méteres gyors- és hátúszásban is nagyszerű egyéni csúccsal aranyérmet szerzett, Soós Gabriella pedig a kedvezőtlenül alakuló felkészülési körülmények ellenére (a versenyt megelőzően 5 hétig beteg volt, így nem tudott edzeni) 50 méteres gyorsúszásban nem talált legyőzőre.

Ezekben a versenyszámokban a két fiatal hatvani úszó nyerte el 2016. évben az I. korcsoportban a „Magyarország Diákolimpiai Úszóbajnoka” címet.

Soós Gabriella hátúszásban is jeleskedett, ezüstérmet szerzett, csakúgy, mint a III. korcsoportban versenyző Kocsis Dániel, aki 100 méteres hátúszásban ért el második helyezést.

A kiemelkedő eredmények elsősorban a sportolók tehetségének, kitartó edzésmunkájának és versenyzői kvalitásainak köszönhetők, de a sikerhez nagymértékben hozzájárult az őket felkészítő egyesület szakmai stábja, és nem utolsósorban Hatvan Város Önkormányzata az úszóegyesület működéséhez szükséges feltételek biztosításához nyújtott támogatásával – nyilatkozta Gyóni János edző.

Időeredmények:

Kocsis Dániel: 100 méter hát: 1.20,53 mp

Soós Gabriella: 50 méter gyors: 0.33,50 mp

50 méter hát: 0.40,02 mp

Tóth Bendegúz: 50 méter gyors: 0.33,40 mp

50 méter hát: 0.39,67 mp