Kilencvenhét versenyző, több mint ötven produkcióval kápráztatta el a zsűrit, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében hétvégén megrendezett „Ki Mit Tud?”-on, Egerben. A fiatal jelentkezők nagy része roma származású volt, akik ének-zene, tánc, próza és vers kategóriában mutathatták meg tehetségüket.
A versenyre a hatvani Grassalkovich iskola diákjai is neveztek. Az itt fellépő tanulók már többször szerepeltek múzeummegnyitón, könyvtárban, idősek otthonában, rádióban. Jártak már tévés felvételen és természetesen az iskolai ünnepségeken is színpadra álltak. Most elérkezettnek látták az időt, hogy egy tehetségkutatón is megmutassák tudásukat. Oláh Alexander Beethoven Für Elise-ének gitárfeldolgozásával indult a versenyen, ezzel pedig a dobogó harmadik fokára sikerült felkerülnie.
A rapszövegek terén is otthonosan mozognak a Grassalkovich iskola tanulói. Balaton Bertold és Jónás László egy rapelőadással szórakoztatták a közönséget Egerben. Az intézmény sikeresen zárta a „Ki Mit Tud?”-ot. Egy harmadik helyezés mellett, a bábcsoport – Bolla Dorina, Erdélyi Bettina, Kelemen Ákos, Halmi Attila – elhozta a különdíjat is.
– A roma kultúra szétesőben van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a verseny. A jelentkezők többsége általános iskolás volt, hiszen ezek közül a gyermekek közül kevesen jutnak el középiskolába. Örülök, hogy a csoportos műsorokban láttunk és hallottunk autentikus cigány mesét és zenét is – hangsúlyozta Szűk Balázs, a versenyzők felkészítő tanára.

Fotó: Grassalkovich iskola