A hatvani önkormányzat idén is csatlakozott a már régóta működő akcióhoz, amely támogatja a rászoruló határon túli magyar családokat. Különféle száraz, tartós élelmiszerek összegyűjtésével járult hozzá a szegényebb körülmények között élő csángó magyarok segítéséhez.

– Tavaly is gyűjtöttünk számukra csomagokat, idén is megpróbáltunk minél több élelmiszert összeszedni. Szerencsére sokan csatlakoztak az akcióhoz – mondta Horváth Richárd polgármester.

A helyiek nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek, a faluban több olyan család van, amelyben a gyermekek napokig nem jutnak meleg ételhez. Ezért tavaly gyűjtésbe kezdtek, amibe magánszemélyek, a hatvani önkormányzat és az Újhatvani Karitász csapat is becsatlakozott. A kosteleki gyerekek pedig később előadásokkal köszönték meg a hatvaniak segítségét.

elelmiszer_adomany_08

Az adományozás keresztszülői program keretein belül indult. A programhoz csatlakozott hatvani keresztszülők is támogatják a rászoruló csángó gyerekeket. A szervezők és tagok fontosnak tartják a segítést, ezért folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. A tárgyi adományokon túl az iskolai tanítások után, délutáni foglalkozások keretein belül magyarul tanítják az ott élő gyerekeket.

– A román iskolába járó gyerekek otthon hiába beszélnek magyarul, az írást vagy a történelmünket nem tudják megfelelően elsajátítani. Mi, keresztszülők a rendszeres magyarul történő taníttatásukat is finanszírozzuk – fejtette ki Csordás Mátyás keresztszülő.

Az összegyűjtött adományokat vasárnap a keresztszülők viszik el a kosteleki családoknak.