Hatvanéves lett az Anyatejgyűjtő Állomás Hatvanban. Ebből az alkalomból szerveztek ünnepséget a Grassalkovich Művelődési Házban. Az eseményen jelen volt Szinyei András alpolgármester és Horváth Richárd polgármester is, aki hangsúlyozta a városi intézmény működésének és annak támogatásának fontosságát. – A nehéz gazdasági helyzet ellenére is megpróbáljuk megadni a segítséget, mert tudjuk, hogy ez a közösség támogatja a várost, a lakókat és megkönnyíti a mindennapokat – részletezte.

Semperger Katalin, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi szolgálat vezetője, az Anyatejgyűjtő Állomás igazgatónője ünnepi köszöntőjében felidézte az elmúlt hat évtizedet, kiemelve a tejadó édesanyák önzetlenségét. – Fennállásunk óta nagyon sok minden változott és fejlődött. Egy dolog maradt azonban, hogy még mindig nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Minden kismamának és anyukának köszönöm, hogy a leadott tejükkel még több csecsemőt részesíthetünk a számukra legegészségesebb táplálékban – foglalta össze.

A jubileumi ünnepségen egészségügyi szakemberek tartottak előadást: Antal Klára, a Heim Pál Gyermekkórház védőnője a szoptatás történetét mutatta be az őskortól. Palóczné Hornyák Margit szülésznő, egészségügyi menedzser a hatvani anyatejgyűjtés kialakulásáról és múltjáról beszélt. Rusainé Klátyik Krisztina diplomás ápoló, az Anyatejgyűjtő Állomás asszisztense pedig az intézményrendszer működését mutatta be, hangsúlyozva, hogy egyre nagyobb szükség van a jelenlétükre. – Az elmúlt években az a tapasztalatunk, hogy megemelkedtek a koraszülések. A 2021-es évhez képest duplájára emelkedett a koraszülött babáink száma. Mindemellett az is elmondható, hogy közülük nagyon sok olyan van, aki 1500 gramm alatt születik, ami drasztikusan alacsony súly – hangsúlyozta.

A hatvani Anyatejgyűjtő Állomás rendszeresen szervez figyelemfelhívó kampányokat. A jövőben is az a céljuk, hogy kedvet csináljanak az édesanyáknak a tejadásra, hogy biztosítani tudják a rászoruló csecsemőknek a megfelelő mennyiségű táplálékot.