Hatvanban van egy kiskert, ahol őszre több kilogramm kivi terem. Ez pedig a Kertész utcában van, a kert szorgos lelke pedig Ambrus Sándor. A DISZI nyugdíjas igazgatója évekkel ezelőtt Franciaországban járt, ahol impozáns kivi lugasokat látott, így haza térve feleségével elültettek néhány kivi magot kis kertjükbe. A déli gyümölcs termesztésének fortélya azonban csak azután következett. – Létezik hímnemű és nőnemű kivi, és a terméshez elengedhetetlen a kétnemű növény megléte. A két nemet jól meg lehet egymástól különböztetni, így arányosan lehet egyelni is a növényekből. Három év után már 8, a negyedikben 42, az ötödikben 142 szem termésünk volt, idén pedig már az unokák sem vállalkoztak arra, hogy megszámolják ezt a rengeteg kivit a fán – részletezte a hatvani férfi.

Ambrus Sándor hozzátette: a kivi nagyon szereti a bőséges folyadékot és a sok napfényt, az elültetett kis magokból hihetetlen gyorsasággal lett élénk, dús levelű lugas. A teraszon emiatt egész nyáron kellemes hűvös volt, a megérett gyümölcsöket pedig az unokák, dédunokák jóízűen fogyasztják el.

Ambrus Sándor úgy véli: a kivi termesztést könnyű megtanulni, ő maga is sok szakirodalmat talált az interneten. Úgy tudja, az ország más tájain nagy mennyiségben is termelnek ilyen déli gyümölcsöt. A hatvani család azonban továbbra is a lakásuk kertjében gondolkozik, a terjedelmes lugast tovább fogják vezetni a kert többi részébe is, hogy aztán kellemes árnyékot biztosítson a növény, ahol arra szükség van. A kivi terméséből jelenleg is nagyon sok gyümölcssaláta készül, de a tervek között szerepel egy egzotikus lekvár vagy dzsem elkészítése is.