Hatvan ebben az évben is elindult a Virágos Magyarország versenyen, ahol egyebek mellett azt díjazzák, hogy melyik hazánk legvirágosabb, legzöldebb települése. A környezetszépítő megmérettetéshez kapcsolódóan a főkertész vezette körbe a zsűri tagjait, aki részletes tájékoztatót adott, milyen fejlesztéseken esett át a város zöldterülete az elmúlt évben. Így bejárták nemcsak a Kossuth tér és a Zagyva-liget területét, ellátogattak az Erzsébet térre, valamint a Horváth Mihály út felújított szakaszára is, ahol a környezettudatosság jegyében egy esőkert is kialakításra került.

A növények elültetését most is a város főkertésze tervezte meg. Gulyás Katalin hangsúlyozta: tavasszal mintegy 41 ezer egynyári virág került a közterületekre. Sok helyen elkülönülnek a fajták és a színek, melyek különböző alakzatokat rajzolnak ki. – Minden évben már novemberben kidolgozom a látványtervet. A színeken és formákon túl a növények igényeit is figyelembe kell venni, mert például a begóniát, ami sokak kedvence, már nem tudjuk használni. Ez nem a kevés víz miatt van, mert rendszeresen locsoljuk a növényeket, hanem a száraz levegőnek és az UV sugárzásnak tudható be – tette hozzá Gulyás Katalin.

A zsűrizések most indultak el országszerte, a megmérettetésre összesen 300 nevezés érkezett 400 pályázattal, még a határon túlról is versenybe szálltak. A bíráló bizottság idén is összetett rendszer szerint pontoz, több tényezőt is figyelembe vesz. – Szemmel látható, hogy folyamatos fejlődés van a városban. A bírálati szempont összetett, természetesen figyelembe vesszük a zöldfelületek, évelő- és egynyári növények és fák állapotát. Mindezek mellett szempont még a környezettudatosság, az óvodák, iskolák gyermekeinek a szemléletformálása és a hulladékkezelés is. Úgy gondolom, hogy Hatvan jó eséllyel pályázik megint egy szép elismerésre – részletezte Ferency Tamás, a Virágos Magyarország Észak-magyarországi régiójának területi vezetője.

Hatvan már többször indult el sikeresen a Virágos Magyarország versenyén, tavaly például elnyertük az év virágos városi sétája címet. A 31. alkalommal megrendezett megmérettetés eredményhirdetésére várhatóan ősszel kerül majd sor.

Kezdőkép: archív