Minden évben szeptember 27-én ünneplik a turizmus világnapját, ez alkalomból Hatvanban is számos rendezvényt tartottak. Belvárosi séta keretében mutatták be Hatvant és a város történelmét, a programra több csoportban érkeztek az érdeklődők. Varga Ágota Csilla múzeumpedagógus szerint, ezzel a körúttal jobban megismerhető a település múltja. – Mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek nagyon élvezik ezt a programot. Mindig meglepődve fogadják, hogy a Hatvany és Grassalkovich család milyen gazdag történelmet hagytak hátra – mondta.

A Szent István Általános Iskola diákjai is részt vettek a programon, tanáruk, Lazók Brigitta azt mondja, nagyon fontos, hogy a tanulóknak minél nagyobb rálátásuk legyen Hatvan történelmére. – Iskolánkban mindig nagy hangsúlyt fektetünk a honismeretre. A városi rendezvényeken is ezért vagyunk jelen, hogy minél inkább megismerhessék a fiatalok a helyet, ahol élnek – közölte.

Számos más programot is szervezett a Tourinform Hatvan iroda a turizmus világnapjára. Így például a Salsa Mojito Tánciskola flashmobbal készült, a Hatvany Lajos Múzeumban Kláben György előadását hallgathatták meg az érdeklődők, mindemellett a Kocsis Albert Zeneiskola adott koncertet a főtéren. Az óvodásokat pedig ügyességi játékokkal várták a vadasparkban. – Kirakós, szlalomverseny, tollaslabda-vezetés, zsákban futás és kötélhúzás is volt a feladatok között. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, a részvételüket emléklappal jutalmaztuk – mondta Schoblocher Bernadett irodavezető.

A vadászati és a Hatvany Lajos Múzeumban egész nap várták a látogatókat, akiknek elég volt csak az egyik helyszínre jegyet váltaniuk, a másikat így már ingyen látogathatták.

fotó: Bajzáth Gergő, Albert Péter