Hagyományosan megrendezték a dísztestületi ülést a Nagy Endre Rendezvényteremben. Az ünnepélyen Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kifejtette, a díjakat olyan emberek és szervezetek kapják, akik munkájukkal a hatvani közösséget támogatják, és öregbítik a város hírnevét. – Akiket ma elismerünk és kitüntetünk, rendre a közösség mellett döntenek. Azt szolgálják, és akár életüket is háttérbe szorítják értünk, hatvaniakért. Ők a mi hőseink, köszönjük nekik a szolgálatot, és hogy velünk vannak – foglalta össze.

Hatvan díszpolgári címét idén az Albert Schweitzer Kórház nyugalmazott belgyógyász-diabetológus főorvosa kapta. Köles József 1971-ben kezdte meg munkáját segédorvosként a Hatvani Városi Tanács Kórházának Belgyógyászati Osztályán, majd belgyógyászati szakvizsgát tett. Később az osztály adjunktusává nevezték ki, és kilenc évig az Albert Schweitzer Kórház igazgatóhelyettese is volt. Az intézmény Krónikus Belgyógyászati és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa volt 1992-től nyugdíjba vonulásáig. Orvosi hivatása mellett hosszú éveken át oktatott belgyógyászatot a Bajza József Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában leendő ápolóknak, és rendszeresen tartott szakmai- és továbbképző előadásokat megyei és regionális konferenciákon. Szakmai életútját több kitüntetéssel jutalmazták, megkapta például a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karának Arany Diplomáját. A beteg üdve a legfőbb törvény – e szerint végezte, és végzi mai napig gyógyító munkáját. Köles József nemcsak az egészségügyben állt helyt, Hatvan városának életében is fontos szerepet vállalt. Aktív tagja a Belvárosi Szent Adalbert Plébánia egyházközségének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hatvani Alapszervezetének alapító tagjaként pedig mindig szívén viselte a rászorulók sorsát. Köles József elmondta, hogy hálás azoknak az embereknek, kiemelve a családját, akik támogatták őt hivatásában. – A pályám mögött sok-sok másik ember munkája is ott van, ezeknek az embereknek tartozom igazán nagy köszönettel, mert ők segítettek ahhoz, hogy odaállhattam a polgármester úr mellé – mondta.

Az ünnepi esemény folytatásaként Pro Urbe díjat kapott Monori Géza, a Hatvani 5. Számú Általános Iskola nyugalmazott földrajz-testnevelés szakos tanára. A pedagógus rengeteg kupát és oklevelet szerzett diákjaival az évek során, ami az intézmény számára méltó dicsőség és hírnév országszerte. Jelenleg is aktívan vesz részt óraadó tanárként a mindennapokban. A város sportéletébe is aktívan bekapcsolódott, edzője volt az FC Hatvan serdülő- és ifjúsági labdarúgó csapatának. Monori Géza 2005-ben megalapította a városi és körzeti testnevelők részvételével a Hatvani Góliát Diáksport Egyesületet, ami a mai napig összefogja az általános iskolai labdarúgást, a diákolimpiai versenyeken való részvételt. Munkáját több díjjal ismerték el az évek során, így például megkapta a Magyar Labdarúgó Szövetség Emlékérmet, valamint Hatvan Város Önkormányzatától a Hatvany Irén kitüntető emlékérmet. Jelenleg is fáradhatatlanul és aktívan támogatja a diákokat a sport és tanulás terén egyaránt. Monori Géza hangsúlyozta, hogy mai napig tartja a kapcsolatot egykori tanulóival. – Az ünnepség alatt eszembe jutottak a volt diákjaim, nemrég üzent egy korábbi tanítványom Japánból, hogy gondolt rám, ez nagyon jó érzés egy pedagógusnak – részletezte.

Szintén Pro Urbe díjban részesült a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub, ami Hatvan egyik legnagyobb létszámú és legaktívabb civil szervezete. Jelenleg mintegy 120 aktív taggal működnek a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Házban. A megalakulásuk óta eltelt 25 év alatt ismert és kedvelt közösséggé fejlődött, mivel változatos programokkal és tevékenységi formákkal várják a klubtagokat heti foglalkozásaikon. Művészeti csoportjaik több alkalommal is sikerrel képviselték Hatvant. Feladatuknak tekintik a vasutas hagyományok ápolását, és azt, hogy a fiatalabb generáció is megismerkedjen a vasút egykori és mai életével. A civil szervezet nemcsak a városban és a megyében, de országosan és határon túl is elismertté vált. Az díjat Berkes Jánosné vette át, aki elmondta, hogy nem számítottak erre a kitüntetésre. – A csapattal együtt nagyon boldogok vagyunk, tagjaink nélkül nem érhettük volna el, mindez közös munka eredménye – fogalmazott.

Polgármesteri díszoklevelet kapott Balogné Kovácsik Ildikó gyógypedagógus, aki 2013 szeptemberétől nyugdíjba vonulásáig igazgatóhelyettese volt a Heves Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Hatvani Tagintézményének. Korábban dolgozott gyógypedagógusként, majd intézményvezető-helyettesként a Lesznai Anna Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben és a Hatvani Nevelési Tanácsadóban. Munkájának mindvégig célja volt olyan értékek közvetítése és erősítése, amik egyrészt a gyerekek személyiségére és jövőjére, másrészt pedig a családra, a szűkebb és tágabb környezetre is pozitív hatást gyakorolnak. Alapító tagja a Polifónia vegyeskarnak, a kórussal hazai és nemzetközi rendezvényeken dalban is közvetíti Hatvan jó hírnevét.

Díszoklevelet vehetett át Kiss Zoltán hegedű- és brácsatanár, kamaraművész és karmester, aki a Hatvani Állami Zeneiskola mellett számos más művészeti iskolában tanította a zene szeretetére növendékeit. Karmestere és művészeti vezetője a Hatvani Szimfonikus Zenekarnak, amivel hagyományosan adnak színvonalas évköszöntő nagykoncertet. Büszke arra, hogy Hatvanban él, és a hatvani embereket szolgálhatja zenei szeretetével.

Díszoklevelet kapott Kőszegi Ferenc Béla nyugállományú alezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Észak-magyarországi Régió vezetője. A Gáspár András Bajtársi Egyesület egykori elnöke megválasztása után működésük nyitottabbá tételét, fokozottabb társadalmi szerepvállalását, a tagságban felhalmozódott szellemi, tapasztalati és kapcsolati tőke hasznosítását, és ennek helyi közéletbe bekapcsolását tekintette fő feladatának. Kezdeményezéséből valósult meg a Radnóti téren álló Gáspár András szobor felállítása, amit 2019-ben a Honvédelmi fővédnökség mellett katonai tiszteletadással avattak fel. A fiatalítás érdekében elnöki posztjáról lemondott, de továbbra is részt vesz a szervezet tevekénységében.

Szintén Díszoklevéllel díjazták Pál Gábort, aki a magyar Parlament Művelődési Bizottság külsős tagjaként a kezdetektől szívügyének tekintette a hatvani vasutas művelődési ház megfelelő működésének anyagi támogatását. Javasolta a DALI felvételét a népfőiskolai tagintézmények sorába, valamint nagyban támogatta, és segítette a vasút és a létesítmény közös munkájának megfelelő szintre emelését és azon tartását. Pál Gábor a Nemzetközi Vasutas Kulturális Egyesület magyar tagozatának vezetője is. Munkásságát Köztársasági Arany Érdemkereszttel, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, legutóbb pedig a Pesti Vigadóban Rétvári Bence által átadott Bánffy Miklós-díjjal méltatták.

A Hatvan Város Sportjáért Díszoklevelet Laska Bence kick-box bajnok, egyéni sportoló vehette át. Első komoly nemzetközi eredményét 12 évesen érte el, a World Kickboxing Federation világszervezet Világbajnokságán aranyérmet szerzett. Az ifjúsági korosztályos magyar bajnokságok, illetve nemzetközi kupák elnyerése mellett a Hatvani Harcosok Éjszakája gálának állandó győztes szereplője volt az elmúlt években. Jövőbeli tervei között szerepel a kick-box olimpiára való bekerülés. Eddig elért eredményei, elszántsága, kitartása, szorgalma és kvalitásai által sikerrel képviselhetné hazánkat a Los Angeles-i Olimpián.

Az ünnepi eseményen adták át a kéklámpások kitüntetéseit is. A Szent György kitüntető emlékérmet Rőczey György rendőr főtörzszászlós, a Szent Flórián kitüntető emlékérmet Varga Gergely tűzoltó főtörzsőrmester, a Szent Kamill kitüntető emlékérmet pedig Virág Attila mentőtechnikus, állomásvezető vehette át. A Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj – a magyar nyelvért elismerést Péter Nóra és Vezsdel Evelyn kapta meg. Az rendezvényt Szabó Noémi és Bárkányi Éva komolyzenei előadása, majd állófogadás zárta.

Fotó: Albert Péter