Hátrányos helyzetben vannak a méztermelők Magyarországon, ugyanis az Európai Unióban érvényben lévő szabályozások megengedik a hazai előírásoknál silányabb minőségű mézek kereskedelmét is. Így ezekkel az olcsóbb termékekkel az itthoni üzletek polcain is találkozhatunk – erre hívta fel a figyelmet egy hatvani őstermelő méhész. Lukács János hozzátette, hogy egyes külföldi mézek esetében – a minőségi követelményeken túl – az is problémát jelent, hogy a termékek szermaradványosak. Vagyis olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyeket korábban a magyar szabályozás szerint tilos volt forgalmazni. – Itthon és külföldön is repcéről gyűjtik a méznek valót, de Magyarországon kötelező az élelmiszerkönyv szabályait betartani. Ez azt jelenti, hogy csak az engedélyezett vegyszereket szabad használni a méhek gyógyítására. Ez a szomszéd országokban nem így van – mondta.  

Lukács János azt is elmondta, hogy a külföldi méz jelenléte a hazai őstermelők kereskedelmére is negatív hatással van, ugyanis az olcsó termékek miatt a felvásárlási árak annyira alacsony szinten mozognak, hogy a termelőknek már nem éri meg mézzel foglalkozni. A méhész arról is beszélt, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai szerint hazánkban nincs forgalomban hamis méz. Aki pedig 100%-ban természetes magyar terméket vásárolna, annak következőre kell figyelnie: – A csomagoláson a címkét meg kell nézni. Ha magyar termelő állította elő a mézet, akkor erről a megfelelő információkat megtalálja a vásárló. Aki így tesz, azt nem érheti csalódás – fogalmazott. Hozzátette, aki közvetlenül őstermelőtő vásárol, az további – a hitelességet növelő – információkhoz juthat a méz eredetével kapcsolatban.

Az Európai Parlament, április 12-én döntést hozott a mézek címkézését illetően. Az új szabályozás szerint kötelező a csomagoláson minden olyan információt feltüntetni, amely a vásárlót maradéktalanul tájékoztatja a termék eredetéről. Továbbá a szabályzás kitér egy uniós méz nyomon követhetőségi rendszer kidolgozására is. Az Európai Parlament döntéséről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület weboldalán olvashatnak:   

Döntött az Európai Parlament: megváltozik a méz címkézése | OMME