Kirándulásukat az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola csoportjával közösen valósították meg. Az utazás székelyföldi tudósaink, a Bolyaiak útján haladt. A két matematikus életéhez kapcsolódó városokat, helyszíneket keresték fel az ÚRKÁI diákjai. Bolyai János szülőhelyén, Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemet, Nagyváradon a Bolyai emléktáblát, Marosvásárhelyen a Bolyai Múzeumban Bolyai János kéziratos hagyatékát és a Bolyai Farkas Líceum előtt a két Bolyai szobrát, a Kultúrpalota homlokzatán a két tudós arcképét, Dolmándon pedig Bolyai János édesanyjának kopjafáját látogatták meg. Az emlékhelyeken elhelyezték emlékszalagjaikat, koszorúikat.

A program összeállításában további két eseményhez kapcsolódtak. Az egyik az Arany János-emlékévhez kötődő országos programsorozat volt. Ennek keretében egy megelőző tanulmányi kiránduláson ellátogattak Debrecenbe, az „Arany kulturális utak” egyik állomására, ahol végigjárták az Arany-utat, a város azon helyszíneit, amelyek a költő életéhez köthetőek. Az erdélyi út során pedig felkeresték a költő szülőhelyét, Nagyszalontát.

A másik esemény az október 6-i ünnep volt. Mivel a kirándulást október elejére szerveztük, Aradra is ellátogattunk. Előkészítésképpen osztályunk tartotta az aradi vértanúkra való megemlékező műsort az iskolában. Felemelő élmény volt az itthoni ünnepséget követően néhány nap múlva Aradon a vértanúk emlékművénél állva versekkel újra megemlékezni a hősökről. – Utunk során látogatást tettünk a Tordaszentlászlói Általános Iskolában, ahol barátságos focimeccset játszottunk a helyi tanulókkal. Átadtuk az ajándékainkat, és egy dallal köszöntöttük őket. Cserébe bemutatták az iskolájukat, településük történetét, majd megajándékoztak minket a Szent László legendához kapcsolódó Szent László pénzzel. Jártunk a Tordai-hasadékban, a Parajdi Sóbányában, Szovátán a Medve-tónál és a kerámiák múzeumfalujában, Korondon is. Gyulafehérváron a Szent István által alapított püspökség székhelyén felkerestük Hunyadi János és László, valamint Márton Áron püspök síremlékét a Római Katolikus Székesegyházban. Az iskolai beszámoló során tanulóink fényképeik bemutatásával tartják majd meg kiselőadásukat. Hittan, történelem, földrajz, irodalom tantárgyakhoz kapcsolódva osztják meg a felkészülés és az út során szerzett tudásukat, élményeiket – számolt be az eseményekről Kalmár-Bodor Ágnes.