2020 egy új tapasztalatot hozott az emberiség számára, néhány hete a koronavírus-járvány megfékezése érdekében karanténba vonult több millió ember világszerte. Ezt azonban mindenki másképp éli meg. Sorozatunkban hatvani emberek beszélnek őszintén arról, őket hogyan érinti az izoláltság, miként változtak meg a mindennapok a világjárvány hatására. Ezúttal Kelemen Józsefné Marika beszélt az elmúlt hetek tapasztalatairól. 

-Most a karantén ideje alatt szinte mindenki folyamatosan itthon van. Én az unokámmal, az ő feleségével és a három dédunokámmal élek együtt, ez az időszak azonban még jobban összezárt minket is – jelentette ki Kelemen Józsefné.

Az újhatvani asszony a karantén időszaka előtt nagyon mozgalmas életet élt, a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub ének-és tánckarában is rendszeresen szerepelt. Most azonban erre esélye sincs a 78 éves asszonynak, hiszen amióta elrendelték a karantént, még a boltba se nagyon jár ki. – A gyerekek mellett nem lehet unatkozni sohasem. A negyedikes Benjámin online tanul napközben, neki nem kell nagyon segítség, jól elboldogul az interneten. De a négyéves Zoé és a kétéves Ferike sokkal több foglalkozást igényelnek, így ahogy tudom, lefoglalom őket – árulta el a nyugdíjas asszony, akitől nem áll messze a kézműveskedés sem, így dédunokáinak is mindig készít valami meglepetést. Legutóbb Bejnáminnak kardot és sisakot készített kartonpapírból. – A gyerekek amikor csak tehetik, sokat játszanak az udvaron, kell nekik a mozgás. Hozzám is csatlakozhatnak, ha épp készítek valamit. Szoktam kosarat is fonni és vázát is készítettem már különböző anyagokból. Lefoglalom magam. Nagyon hiányzik a nyugdíjas klub, a közösségi élmény, de most el kell fogadni ezt az időszakot is – közölte Kelemen Józsefné.

A családban egyébként nagy szükség van most az összefogásra ugyanis a gyerekek szülei az állásukat féltik a kialakult helyzetben. Mindannyian abban bíznak, hogy hamar elmúlik ez a válság és minden helyreáll a gazdaságban is. – Ez az időszak arra jó, hogy míg korábban a szülők csak estére értek haza a munkából, most többet lehetnek együtt a gyerekekkel. Ez talán hasznára válik a családoknak, többet tudnak egymással foglalkozni. Mindenkinek meg kell találni a maga szerepét a családban és lehetőleg segíteni kell egymást mindenben. Én 78 éves vagyok, de a fiatalos lendületemből még most sem adok alább! Reméljük, hogy hamar elmúlik ez a járványos időszak és utána újra járhatunk közösségbe és sokat énekelhetünk, táncolhatunk együtt a klubtagokkal – jelentette ki a hatvani asszony.

Kezdőkép: Kelemen Józsefné által küldött kép