Június 29-ig, péntekig tart az óvodai tanév, utána nyolc hetes nyári szünet veszi kezdetét az intézményekben. Ezekben a hetekben azonban nem zárnak be teljesen az óvodák kapui, kéthetente váltakozó turnusokban ügyeletet tartanak a kijelölt intézményekben.

2018. július 2-tól július 13-ig a Brunszvik Teréz óvodában és a Varázskapu óvodában várják a gyermekeket összevont csoportokban. Július 16-tól július 27-ig a Százszorszép és a Gesztenyéskert óvoda tartja az ügyeletet, míg július 30-tól augusztus 10-ig a Vörösmarty téri óvoda és a Mesevilág Tagóvoda. Augusztus 13-tól augusztus 24-ig a Napsugár óvoda és a Csicsergő óvoda lesz nyitva.

Padányiné Kalocsai Edit, a Hatvani Vörösmarty téri Óvoda vezetője elmondta: nyáron összevont csoportokban zajlik a nevelőmunka, valamint minden óvodában ebben a néhány hétben történik a termek tisztasági festése és a kisebb karbantartási munkálatok elvégzése. Az óvodavezető hozzátette: azok a szülők, akik meg tudják oldani gyermekük nyári elhelyezését nagyszülők vagy szabadságok segítségével, mindenképp használják ki az együtt töltött értékes időt legalább néhány napra. – A gyerekek érzik a tanév végét, ugyanúgy fáradtak és nyűgösek, mint az iskolások. A kicsiknek a nyári szünet ideje alatt szüksége van némi kötetlenségre és önfeledt kikapcsolódásra a hosszú mindennapi rutin után – részletezte Padányiné Kalocsai Edit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dolgozó szülőknek a nyolc hetes nyári szünet időszakát nem egyszerű megoldani, az összevont csoportok az intézmények létszámától függően 50-60 százalékban tele vannak. Az óvodapedagógusok éppen ezért mindent megtesznek egész nyáron azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az ügyeleti idő alatt is, tartalmas programokkal és foglalkozásokkal várják a kicsiket.

Az óvodai intézmények augusztus 28-tól a megszokott rend szerint várják a gyermekeket.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben a nyári szünetet a szokásos felújítások és karbantartások miatt július 2-tól július 27-ig tartják, mely idő alatt ügyeletet sem tartanak az intézményben.