Már a köszöntés pillanatában apró ajándékkal kedveskedtek a férfiaknak a népviseletbe öltözött fiatalok a művelődési házban. Boldognak több évszázadra visszatekintő hagyományai vannak a lányok férjhez adásával kapcsolatban. Szombaton arra is lehetőség volt, hogy ezeket a tradíciókat megismerjék az érdeklődők. – Annak idején már napokkal a menyegző előtt mindenkinek meg volt a feladata. A sátorépítés után a lagzi napján például ünnepélyes keretek között, hintón vitték át a menyasszony ágyát a leendő férjéhez, ezután pedig el kezdték öltöztetni a menyecskét – fejtette ki Nagy György vőfély.

A lagzi a vőlegény búcsúztatójával és a menyasszony kikérésével kezdődött, majd a vendégek átsétáltak a templomhoz, ahol a szertartás következett. A szokások szerint az itt található téren közös táncolásra invitálták a násznépet, majd a lányos háznál folytatták a mulatozást, ahonnan a lakodalom helyszínére mentek. A szülők búcsúztatása után az ara családtagjai átadták a hozományt, amit közös tánccal ünnepeltek. A különleges eseményen Sima Dávid és Fábián Rita vállalták a házasulandók szerepét. A párnak egyébként néhány hét múlva lesz a hivatalos esküvője, ezt pedig jó lehetőségnek találták arra, hogy felkészüljenek a nagy napra. Fábián Rita elmondta, a ruhája nagyon tetszett neki, de az alsó szoknyák miatt olykor kényelmetlen volt viselni. A tökéletes öltözetet két órán keresztül igazították rá.

Egy igazi vidéki lakodalomból persze nem hiányozhattak a finom ételek sem. A készülődés már hetekkel a rendezvény előtt elkezdődött. Az asszonyok és férfiak disznót vágtak és előkészítették az üstöket. – Természetesen húslevest, sertés pörköltet és túrós-meggyes rétest szolgáltunk fel. A levesbetétet pedig saját kézzel készítettük, ahogy nagyanyáink tették – árulta el Püspöki Gusztávné, a főszakács.

A vacsora szervírozását a vőfély és lelkes segítői végezték, amit a násznép jó ízűen fogyasztott, majd ahogy az lenni szokott, a menyasszonytánccal elbúcsúztatták az új asszony lányságát és köszöntötték őt a házasok között. A lakodalommal a művelődési ház fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték.