Hatvanban a kiemelt alapelvek közé tartozik a madarak és fák védelme. A Pro Natura Mozgalom aktivistái, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai rendszeresen szerveznek közös akciókat a szárnyasok védelmében. A többi között madárodúkat is kihelyeznek a Zagyva-ligetbe, így az állatok biztonságos helyre lelhetnek Hatvanban.

Nyár elején a fészkek megtelnek fiókákkal, ilyenkor ők a legsérülékenyebbek. Egy nagyobb vihar után sokszor előfordul, hogy a kicsik kiesnek a fészekből – hangsúlyozta a Mátraaljai Vad és Egzotikus Állatmentő Alapítvány egyik alapítója. Erdősné Molnár Bernadett elmondta, mit tehet az, aki ilyen helyzettel találkozik. – Minél hamarabb helyezzük őt biztonságba. Nézzük meg, hogy van-e rajta sérülés. Ha fészket biztonságosan meg tudjuk közelíteni, akkor vissza is tehetjük a fiókát, amennyiben nem sérült. Ha nem tudjuk visszatenni, vagy sérült az állat, akkor mindenképpen szakértőtől kérjünk segítséget, aki már a telefonban el fogja mondani a teendőket – részletezte.     

A szakember azt is elmondta, csak a legvégső esetben vigyük haza a fészkéből kiesett jószágot. A csupasz és toll nélküli a fiókákat, minél előbb helyezzük puha, és meleg helyre. Valamint nagyon fontos, hogy ne próbáljuk megitatni őket, mert nagyon könnyen félrenyelhetnek, és megfulladhatnak. Eleségnek pedig kizárólag leforrázott lisztkukacot adjunk. Az otthoni tartás ilyenkor mindig csak átmeneti lehet, minél előbb szóljunk szakértő segítségnek – hangsúlyozta Erdősné Molnár Bernadett. A nagy melegben a kifejlett madarak védelme is fontos. Leginkább a kihelyezett itatók segítenek az állatoknak a lehűlésben. – Arra figyeljünk, hogy ne bokrok mellé tegyük az itatótálat, ahol esetleg a macskák lesben állhatnak. A madarak nemcsak inni, hanem fürdeni is fognak ebben a vízben. A nedves tollú állatokat a macskák könnyebben el tudják kapni – mondta a szakember. Hozzátette, arra is figyeljünk, hogy az itatóban naponta cseréljük a vizet. Így megelőzhetjük, hogy a madarak betegségeket adjanak át egymásnak.

Ha a fészkéből kiesett fiókát találunk, több helyről is kérhetünk segítséget. Hívhatjuk a Gyöngyösi Állatkertet, a Hatvani Vadasparkot, vagy a Mátraaljai Vad és Egzotikus Állatmentő Alapítványt is. Mindhárom szervezet elérhetősége megtalálható az interneten.