A múlt heti testületi ülés napirendi pontjai voltak a Hatvan TV Kommentár című műsorának témái. Horváth Richárd polgármester vázolta a bűz ügy jelenlegi állását. Elmondta: az összegyűjtött 8139 aláírást átadta az ügyészség képviselőjének. Ez pedig bizonyítja azt az elementáris felháborodást, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül és senki sem söpörhet le az asztalról. – Ahogy eddig, ezután sem adjuk fel. Addig nem nyugszom, amíg ebben a kérdésben megoldás nem születik – jelentette ki a városvezető.

Felidézte a TOP-os pályázatok kálváriáját is, leszögezve: hiába a megyei elutasítás, bizonyítottan szakmailag megfelelően vannak összerakva a hatvani beadványok. A végsőkig harcolnak, hogy a hatvaniak megnyerjék ezeket a pályázatokat.

A Helyi Akciócsoport kapcsán kitért rá: a kulcsprojektjük a Dali felújítása, hogy aktív közösségi térré váljon. Mindemellett új funkcióval is ellátják: ide költözik majd be az újhatvani fiókkönyvtár.

Szó volt a hulladékgazdálkodásról is. Korábban Hatvan volt a társulás vezetője, anyagilag is segítette, hogy a városban és a környező településen jól működjön a szállítás. Aztán Heréd és ezáltal Kómár József lett a vezető, a települések szavazati jogait is megváltoztatták, a szolgáltatás elvégzését pedig egy turai cég vette át. Ez korábban 4 településen végezte a hulladékelszállítást, veszteségesen, mégis ők kapták meg a feladatot – részletezte az előzményeket Horváth Richárd.

A jelenlegi szolgáltató pedig nem tervezi elvégezni az őszi zöldhulladék-gyűjtést. Az önkormányzattal már több levelet is váltottak ezzel kapcsolatban. A polgármester szerint ebben az időszakban akár kéthetente is el kellene vinni ezt a hulladékot. – Most is a hatvaniak érdekeit képviselem, ragaszkodunk ahhoz, hogy a cég végezze el a kötelezettségeit. Ugyanakkor amennyiben ezt nem teszi meg, a város megoldja a problémát, de ez nem a mi feladatunk – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy közadatban kikérte a vezetői béreket is: a hatvani cégnél 500 ezer forintot keresett az ügyvezető, a mostani vezetésben pedig két 1,5 milliós és több félmilliós fizetések is vannak.  Ha ilyen keresetek vannak náluk, akkor a szolgáltató nem hivatkozhat anyagi nehézségekre, a szerződésben vállaltaknak eleget kell tennie – világított rá.