A gyermek fejlődését napjainkban a szülő, a védőnő és a házi gyermekorvos közösen követik nyomon. A védőnő és a háziorvos feladatait jogszabályok határozzák meg, melyek betartása kötelező valamennyi szakember számára, annak érdekében, hogy a gyermekek egészséges fejlődése jól nyomon követhető legyen. Éppen ezért a különféle ellátások mellett, a védőoltások beadását és a kötelező szűrővizsgálatokon való megjelenést is szoros együttműködésben végzik. Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatoknak az adott életkor betöltéséig meg kell történniük. – Születéstől fogva kötelező életkorban vannak a szűrővizsgálatok. A védőnők feladata, hogy minden alkalommal ellenőrzik a testméreteket, így a testsúlyt, testmagasságot, a fej- és mellkörfogatot. Csecsemőknél a mozgásfejlődést, illetve az érzékszervek működését is nyomon kell követni – fejtette ki Tóth Györgyné védőnő.

Amennyiben a szűrővizsgálatkor rendellenességet fedeznek fel a gyereknél a védőnők – amellett, hogy javaslatot tesznek a szülőnek a további teendőkre –, értesíteniük kell a gyermekorvost is, hogy a gyermek további fejlődés zavartalan legyen.

Tóth Györgyné kitért arra is, hogy a védőnői ellátást a szülő nem utasíthatja el, amennyiben nem jelenik meg a gyermekével a vizsgálatokon, többszöri felszólítást követően, a védőnőnek értesítenie kell a gyermekjóléti szolgálatot.

 

Kezdőkép forrása: google.com