Igazi balatoni lánynak tartja magát Gulyás Katalin. Siófokon született, Zamárdiban élt, egész fiatalkorában körülvette az ezekre a településekre jellemző hangulat: a víz közelsége, a virágokkal teli belváros olyan szemléletet adtak neki, amellyel később bárhová magával tudta vinni a színes, üde környezetet. Mindemellett fiatal lány korában a saját és nagymamája kertjében töltötte az időt, kivette a részét a munkából. Így, mint mondta, nem volt kérdés számára, hogy gimnáziumot követően a kecskeméti kertészeti főiskolára jelentkezik. – A zöldségtermesztő szak dísznövény ágazatára mindösszesen tíz embert vettek fel, szerencsére köztük lehettem, és kitüntetéssel végeztem. Ezt követően a budapesti kertészeti egyetemet is elvégeztem okleveles mérnökként. Már ekkor is rálátásom volt a szakmára, az igazi tudást a gyakorlatban szereztem meg. Ebben nagy segítségemre volt az, hogy különböző területeken dolgozhattam életem során – mondta.

Tanulmányait követően Siófokon helyezkedett el egy termelőszövetkezetben, ahol nagy növényismeretre tett szert, és a zöldségtermesztésben is jártassá vált. Majd kempingek és szállodák zöldterületeinek a fenntartásával, zöldterület fejlesztésével foglalkozott, itt tanulta meg pontosan, hogy melyek azok a fák, amelyek gondozásra szorulnak, vagy balesetet okozhatnak. – Ezt követően a Somogy Megyei Településtisztasági és Kertészeti Vállalatnál kezdtem dolgozni, mint a zöldterület-gazdálkodási ágazat vezetője. Nagyon nagy kihívás volt számomra, de igazán szerettem. A Balaton partjára jellemző egy- és kétnyári virágok kiültetésének tervezése, a munka szervezése is a feladatom volt. A munkahelyeim által a kertészeti munkák különböző ágazataiban mélyedhettem el, amiért nagyon hálás vagyok, mert így tudtam igazán fejlődni – fogalmazott. A munkája mellett tanított is, először csak óraadóként, majd főállásban is, és egy saját kertészeti vállalkozást is vitt.

Sosem gondolta volna, hogy valaha elköltözik a Balaton mellől, végül a sors mégis úgy hozta, hogy 2010-ben Hatvanba költözött. Itt a tanítást folytatta tovább, a Grassalkovich iskolában oktatott több mint három évet. Viszont hiányzott neki a szakma gyakorlati része, így végül, amikor lehetősége nyílt rá, örömmel vállalta el, hogy ő legyen Hatvan főkertésze, 2013. január elsejétől ő tölti be ezt a posztot. – Nagyon szeretem a munkámat. A cserje- és virágkiültetéseket kedvelem a legjobban, melyeknél személyesen ott vagyok, hiszen bár előre megtervezem, ez sosincs kőbe vésve, helyben is változtatni kell. Az egynyári virágok a szívem csücskei, mai napig sok van belőlük, de sajnos a klímaváltozás miatt már vannak olyan növények, amelyek kiszorulnak az ágyásokból. Így például a petúnia is, ami a nagy melegben tönkre megy. A páraszegény levegő, a forróság és a magas UV-sugárzás miatt meg kell változtatni a szortimentet – fogalmazott.

Gulyás Katalin azt mondta, ha választania kellene, akkor a levendulát és a talajtakaró rózsát emelné ki, mint kedvenc virágait. Viszont minden növényt nagyon szeret, és a közelükben lenni igazi öröm, időt fordítani arra, hogy lépésről-lépésre építkezve végül összeálljon a virágokkal tarkított környezet. – Sokszor megállítanak a városban, hogy megköszönjék a munkámat. Ez a legjobb visszajelzés számomra. Volt, aki azt mesélte, ha erre jár, inkább lehajt az autópályáról, hogy végigmehessen a városon, és megcsodálja a virág kiültetéseket – mondta. Éppen ezért folyamatosan fejleszti magát, hogy minél különlegesebb és szebb környezetet teremthessen Hatvanban.

Feladatai sokrétűek, a város szépítése mellett egyéb teendői is vannak. Így a muskátliosztásban részt vállal, és minden évben ő szervezi a kertészeti kiállítást a városban. Menedzseli a helyi versenyeket, amelyeken a hatvaniak mutathatják meg legszebb konyhakertjeiket, virágoskertjeiket – Emellett nagyon fontos, hogy felkészítsük a várost a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre. Itt kompletten nézik a települést, számít az épített környezet, a környezeti nevelés, illetve azt is figyelik, mennyire vonjuk be a lakosságot a folyamatokba. Számos díjat sikerült már elnyernünk, korábban megkaptuk az Arany rózsa díjat, több alkalommal a Belügyminisztérium különdíját, 2016-ban Az év települése díjat, 2017-ben pedig az Ország főtere cím birtokosai lettünk. Idén pedig az Agrárminisztérium különdíjában részesültünk – sorolta. Minden évben megválasztják az év főkertészét, akit a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület ajánl, és a mozgalom szervezőbizottsága hagy jóvá. Ebben az évben Gulyás Katalint tüntették ki ezzel a rangos elismeréssel.  – Sosem gondoltam volna, hogy elnyerem, a díjat életmű díjnak tekintem, hiszen ebben a kategóriában ez a legnagyobb, amit elérhet bárki ezen a szakterületen. Persze ennek elnyerése egyedül nem sikerült volna, kellett hozzá egy igazán jó csapat. Nagyon hálás vagyok a Hatvani Szolgáltató Kft. munkatársainak, akik erőn felül teljesítenek, illetve a város vezetésének is, akik mindig partnerek voltak Hatvan megszépítésében. És persze a lakosokat sem hagyhatom ki a felsorolásból, óvják és vigyázzák a környezetet, és minden évben sokan részt vállalnak saját ingatlanuk virágosításában – részletezte. Hozzátette: azt sajnálja, hogy édesanyja már nem élhette meg ezt az elismerést, de, mint mondta, biztos benne, hogy nagyon büszke lenne rá.

Gulyás Katalinnak nagyon fontos a családja, mint fogalmazott, a világon a legbüszkébb a lányaira, Évire és Ágira, akikre mindig, mindenben számíthat.  – Nagyobbik lányom korábban sajtókommunikációval foglalkozott – többek között a WWF sajtószóvivője volt –, mára már jógatanárként segíti mások testi-lelki teljessé válását. Kisebbik gyermekem pedig pénzügy és számvitel diplomájával a kereskedelemben dolgozik – mondta. – De a családom ennél sokkal tágasabb. A férjem, Turi Péter tősgyökeres hatvani és ő is szakmabeli, kertészmérnök, aki helyismeretével, tudásával mindig mindenben segítséget nyújt, és támogat. Az ő gyermekei, Orsi és Péter, akikkel sok időt töltünk együtt. Kijelenthetem, hogy a családom a hobbim, nagyon szeretek velük lenni – fűzte hozzá. Évi és Orsi két-két unokával ajándékozták meg, Botond, Luca, Alina és Patrik fiatalosan tartják a nagymamát.

Habár időközben nyugdíjba ment, a főkertészi feladatokat továbbra is ellátja a városban, és mint mondta, nem is szeretne hátradőlni, hiszen a Virágos Magyarország fődíját még nem sikerült elnyerniük. Így Hatvanban is sok terve van még, emellett célja, hogy a későbbiekben minél több időt tölthessen a Balaton mellett, ahonnan az életét végigkísérő szemléletet hozta.