Idén is a Grassalkovich-kastély dísztermében tartották meg a városi magyar kultúra napi ünnepséget. Hazánkban a jeles napot 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Horváth Richárd polgármester köszöntőjében kiemelte: a magyar nemzet legfőbb ereje a gazdag anyanyelvében, valamint egyedülálló és színes kultúrájában rejlik, melyre minden magyar ember büszke lehet. – Sokat köszönhetünk a jelenlévő kulturális dolgozóknak, hiszen ők segítik ápolni a kultúránkat és a város múltját, valamint történelmét. Hálásak lehetünk azoknak az embereknek, akik kutatják és népszerűsítik Hatvan értékeit – részletezte.

Az ünnepségen, a köszöntő beszéd után átadták a „Pro Cultura kitüntető emlékérem Hatvan város kultúrájáért” elismerő címet is. A képzőművészeti kivitelezésű kristály emléktárgy, az oklevél és a pénzjutalom, olyan szakdolgozónak adományozható, aki Hatvanban működő kulturális intézményben dolgozik, a munkáját eredményesen, kiemelkedő színvonalon végzi és ezáltal általános elismerést vívott ki a szolgáltatást igénybe vevők körében. Az idei kitüntetést Gál Andrea vehette át.

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény régész-muzeológusa, diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte, majd szülővárosától, Szentestől, távol kezdte pályafutását, vállalva, hogy Hatvanba költözik. 2019. szeptember 1-től kutatja Hatvan város értékes régészeti gyűjteményét, melyekről rendszeresen ír cikkeket. Érdemei közé tartozik, hogy a Premontrei Rend magyarországi megtelepedésének 900. évfordulójára egy régóta várt, a premontreiekről szóló kiállítást valósított meg a múzeumban, valamint egy tanulmánnyal öregbítette Hatvan hírnevét, a rend által szerkesztett évfordulós kötetbe. Saját munkaterületén kívül a múzeumpedagógiai foglalkozásokon is aktívan részt vesz, valamint a múzeumi könyvtár kezelését is vállalta.

– Nagyon meglepődtem mikor megtudtam, hogy idén én kapom ezt a kitüntetést, hatalmas megtiszteltetés számomra. Sokat köszönhetek a kollégámnak, hiszen segítőkészek és támogatnak a munkámban, úgy gondolom, hogy a díjazás a közös érdemünk. Mindig érdekelt a történelem, azonban nem a hagyományosnak mondható érdelemben. Szerettem volna közelebbről találkozni a régi tárgyakkal, a kiállítási darabokkal, így a régészet tudományág vált a hivatásommá. Jelenleg is izgalmas tárlatokon dolgozunk, melyeket hamarosan megtekinthetnek az érdeklődők – emelte ki Gál Andrea, a Hatvany Lajos Múzeum régész-muzeológusa.

A program ünnepi műsorral folytatódott, melynek keretében Baranyi Zoltán hegedűművész előadását hallhatta a közönség. A zenész tanulmányi évei alatt megkapta Kocsis Albert nívódíjat, 2015-ben pedig úgy dönt, hogy másod diplomáját karvezetésből végzi. Jelenleg több helyen is aktívan tevékenykedik, színházakban és külföldi zenekarokban, leginkább koncert mestereként, vagy szólamvezetőként. Az előadáson Baranyi Zoltánt, Ürmösné Fehér Nikolett kísérte zongorán.

Fotó: Albert Péter