Füstérzékelőt ajándékozott az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a Hatvanban élő Juhász Imrénének. Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője adta át Juci néninek a készüléket, hogy biztonságban tudhassa magát otthonában.

Kondek Zsolt képviselő kiemelte, hogy a körzetében élő Juci néni fával fűt, és egy füstérzékelő segítségével nyugodtabban telnek majd napjai, éppen ezért örül neki, hogy jó helyre került a katasztrófavédelem felajánlása.

Juhász Imrénének cserépkályhája adja a meleget, mint mondta, a füstérzékelővel most már bátran be mer majd gyújtani. – Nagyon hasznosnak tartom, már rég be kellett volna szereznem. De hát az ember a mindennapokban elsiklik felette, csak amikor baj van, akkor hiányolja. Most már szerencsére nekem is van, és nyugodtan aludhatok – mondta.

Nagy Csaba hasznos tanácsokkal látta el mind a készülékkel, mind pedig a cserépkályha begyújtásával kapcsolatban. – Az év utolsó hónapjaiban, a fűtési szezon kezdetét követően megnövekszik a lakástüzek száma. Ezeket leggyakrabban nyílt láng, mécses, gyertya felelőtlen használata, vagy sütés, főzés, fűtőberendezés meghibásodása és dohányzás okozza. Juci néni már rengeteget tett a biztonsága érdekében, hiszen egy ilyen készülék a tűz kezdeti stádiumában már jelez, tudatja a lakóval, hogy baj van, elég időt hagyva ahhoz, hogy egy kisebb tüzet megpróbálhasson eloltani, vagy hogy elhagyja a házat, és hívja a 112-es segélyhívószámot – fejtette ki.

Hatvan és környékén idén 25 ingatlanban keletkezett tűz. Nagy Csaba kiemelte, a megyében 34 lakástűz a kéményből indult, ami azt is mutatja, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Hozzátette: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt fokozattan figyelni az idős, egyedül élő rokonokra, ismerősökre és szomszédokra.