A hazai hajtatott zöldségtermesztés egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszerellátásban. A fóliasátoros és üvegházi gazdálkodás nemcsak a termelők számára jelent biztonságosabb megoldást, hanem a fogyasztók számára is előnyös: a boltok polcaira korábban és jobb minőségben kerülhetnek friss, magyar zöldségek, gyümölcsök. – Aki pénzt áldoz, és épít egy fóliasátort, vagy üvegházat, biztonságosabbá teszi a termelését, hiszen ez megvédi a külső kártevőktől, kórokozóktól, az időjárás kockázataitól. Illetve, ami fontos, hogy 15-30 nappal korábban tud szüretelni jó minőséget, és a lakosság, valamint a nagy üzletláncok számára fontos, hogy pulton legyen friss gyümölcs, lehetőleg hazai – mondta Simon Attila mezőgazdasági szakértő.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése szerint az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a hajtatott zöldségtermesztésben. A korszerű üvegházak és fóliasátrak számának növekedése révén Magyarország egyre nagyobb arányban tudja ellátni magát egyebek mellett friss paradicsommal, paprikával és uborkával. A termálkutak kihasználásával például Szeged és Mórahalom térségében megduplázódott az üvegházi termelés, így egyes időszakokban az import csökkenhet.
A növényházi paradicsom termőterülete az elmúlt években 110 hektárral bővült, így már 310 hektáron folyik a termesztés. A paprika esetében a betakarított mennyiség eléri a 140 ezer tonnát, az uborka pedig nyolc év alatt 2,5-szeresére növekedett. Az áruházláncok számára ez biztosítja az állandó és megbízható hazai ellátást, miközben a magyar termékek ízletesebbek és jobb minőségűek, mint a több ezer kilométerről érkező import áruk.