Frissítés:

A szavazatok 82,98 százalékával Horváth Richárd nyerte meg a hatvani polgármester választást. A valasztas.hu adatai alapján a Hatvani Városvédő Egyesület mind a nyolc körzetben megszerezte a legtöbb szavazatot, így ők adják a képviselő-testület többségét. Kompenzációs listáról a Mi Hazánk egy, a Fidesz pedig két képviselőt ad a városnak.

 – Az elmúlt években lefektettük azokat a közös értékeket, amik mentén, mi hatvaniak, közösen gondolkodunk és dolgozunk. Ezen értékek mentén szeretnék folytatni a munkát. Köszönjük szépen a hatvaniak bizalmát ebben. Ez az eredmény nem rólunk szól, ez Hatvanról és a hatvaniakról szól. Isten áldja Hatvant, Isten áldja a hatvaniakat! – mondta el Horváth Richárd.

A Heves vármegyei közgyűlés összetétele a választás eredménye alapján: Fidesz-KDNP 9, Mi Hazánk és DK 2, a Momentum és a Jobbik 1 mandátumot szerzett. Az Európai Parlamenti választás eredménye alapján pedig a Fidesz-KDNP 11, a Tisza 7, az MSZP, DK, Párbeszéd, Zöldek 2, a Mi Hazánk pedig 1 mandátumot szerzett meg.

Korábban írtuk:

Vasárnap reggel megkezdődött a választás. A hatvani szavazókörökben is elindult a voksolás. Idén különlegesség, hogy egy napon, közös eljárásban választják meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.

Hatvanban összesen ketten indulnak polgármesternek: Varga Ferenc (Hatvanért Egyesület) és a jelenlegi polgármester Horváth Richárd (Hatvani Városvédő Egyesület). A Fidesz és a Mi Hazánk nem indított polgármesterjelöltet. Négy jelölőszervezet állított minden körzetben jelöltet: a Fidesz, a Hatvanért Egyesület, a Mi Hazánk és a Hatvani Városvédő Egyesület.

A valasztas.hu adatai alapján június 7-én két jelölt visszalépett, mindketten a Hatvanért Egyesület jelöltje, így az 5-ös körzetben Szeifert István, a 8-as körzetben pedig Garamszegi József nem indul, nevüket lehúzták a szavazólapról.

Horváth Richárd kora reggel ment el szavazni, ő az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolában adta le voksát. Feleségével és fiával érkezett, aki elsőszavazó. – Fontos választás a mai, hiszen a hatvani polgárok szavazatukkal eldöntik a képviselő-testület összetételét. Hiszek benne, hogy a választójog csak akkor ér valamit, ha élünk is vele. Ezért mindenkit kérek, hogy lelkiismerete szerint, szabadon adja le voksát a szavazókörében. Ne felejtsük: mi hatvaniak, együtt döntünk! – fogalmazott a polgármester.

A városban a választásra jogosultak száma a szavazóköri névjegyzék előállításakor: 16 366 fő. A valasztas.hu adatai szerint 9 óráig, a szavazók 10, 95 százaléka, összesen 1780 ember ment el szavazni, a legaktívabbak a 6-os körzetben, az Úrkáiban.

A 11 órai adatok alapján az látható, hogy magasabb a részvétel – országosan is – Hatvanban, mint a 2019-es választáskor. Akkor eddig az időpontig 21,6 százalék ment el szavazni, ma pedig ez a szám 24,21 százalék.

Továbbra is magasabb a részvételi arány, mint a korábbi választáskor: a 13 órai jelentés alapján eddig 5507-en mentek el szavazni, ami 33,87 százalékos részvételt jelent. Ez 4 százalékkal magasabb részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt. Kovács Éva, a Helyi Választási Iroda vezetője azt mondta: reggel minden hatvani szavazókörben gond nélkül megkezdődött a szavazás, rendkívüli esemény azóta sem történt.

Az aktív részvétel a városban is érezhető, Bajtai-Bódi Zita azt mondta: Hatvanban jól mennek a dolgok, elégedettek a vezetéssel. Ugyanakkor országos szinten változást szeretne. Úgy érzi alaposan utánanézett minden információnak, gazdasági lapokból tájékozódott az EP választás kapcsán, így hozta meg a döntését.

Luklíder Csaba minden választáson részt vesz, azt mondta: van három gyermeke, értük is fontos, hogy aktívan beleszóljon a politikába. Kifejtette, hogy az EP választás kapcsán azt szeretné, ha Európa egységesebb lenne, mert most széthúzást érzékel

Mayer Zoltánné szerint, aki igazán magyar, az elmegy szavazni. Fontos, hogy meg kell védeni az értékeinket és megtartani a békét.

Balogh Viktória mindenkit buzdít a szavazásra, szerinte a fiataloknak részt kell venniük és véleményt kell mondaniuk. Ahhoz pedig, hogy megfontolt döntést tudjunk hozni, érdemes sok helyről tájékozódni, több szemszögből megvizsgálni a történéseket.

Egész nap magas a részvétel a városban, a 15 órai adatok alapján a választásra jogosultak 42,53 százaléka vett részt a választáson, ez 6752 főt jelent.  Az előző választáson, eddig az időpontig 458 -al kevesebben voksoltak. Az utolsó adatok alapján 18:30 órakor 54,76 százalékos a részvétel. Ez a szám 2019-ben 47,2 százalék volt.