A nemrég életműdíjjal elismert sebész főorvos, Freili Géza volt a beszélgetések a Daliban rendezvénysorozat vendége a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Házban. Az eseményen Tompa Z. Mihály, az intézmény igazgatója kérdezte a gyógyítót egyebek mellett életéről, hivatásáról, érsebészeti pályájáról, valamint az Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézetben eltöltött csaknem hat évtizedes munkájáról, mely során igazgatói pozícióban is tevékenykedett. Freili Géza már túl van a nyolcvanadik életévén, azonban még mindig aktívan dolgozik az egészségügyi intézményben. Véleménye szerint az emberek vitalitásukat úgy tudják megőrizni, ha azt csinálják, amit szeretnek. – Fontos, hogy se mentálisan, se fizikailag ne hagyják el magukat az emberek, amikor nyugdíjba mennek vagy megöregszenek. A munkát külön hangsúlyozom, mindegy milyen területen dolgozott az illető, ha szerette és tovább csinálja, az élteti – foglalta össze.

A rendezvénysorozatot csaknem két éve azzal a céllal hívták életre, hogy egy kötetlen beszélgetés alkalmával közismert hatvani személyek kevésbé ismert oldalait mutassák be – mondta Tompa Z. Mihály, az intézmény igazgatója. – A vendégeimből megpróbálom előcsalogatni azt az oldalukat, amit mások kevésbé ismernek, hogy lássuk mennyire változatos, érdekes egyéniségek. Általában ezeken a beszélgetéseken kiderül, hogy nemcsak a szakmájukban nagyon sikeresek ezek az emberek, az élet más területein is kiemelkedő tevékenységet végeznek – foglalta össze.

Az eseményt Czmorek Piroska és Kondek Zsolt zenés műsora színesítette. A Beszélgetések a Daliban jövőre folytatódik, a következő vendég a tervek szerint Hatvan díszpolgára, Köles József, nyugalmazott belgyógyász lesz.