A jó fotó az, amelyik közeli szemlélődésre készteti a tárlatlátogatót, amelyik maradandó élményt tud nyújtani és Kovács Ferenc felvételei ilyenek – mondta megnyitójában Szinyei András, Hatvan város alpolgármestere. Kiemelte, hogy szereti a fotós tárlatokat, hiszen a képek az élet megannyi érdekes oldalát tárják elénk. Azokat is, amelyekkel szinte naponta találkozunk, ám a szépségük, az érdekességük az ilyen felvételek révén tárulkozik ki előttünk.

Tompa Z. Mihály galériavezető többek között kiemelte, hogy a Hatvani Fotografikus Műhely tagjaként is elismert Kovács Ferenc erősségei közé tartoznak a fekete-fehér felvételek. Komolyabb feladat ezek készítése, hiszen ilyenkor a színek nem segítenek, viszont a felvételek kompozíciója, tematikája erősebben érvényesül.

Az alkotó az 1970-es években kezdett komolyabban fényképezéssel foglalkozni, rendszeres résztvevője volt a különböző fotós alkotótáboroknak. Akkor szerette meg egy életre a fotózást. A színes felvételek területére csak az ezredforduló tájékán kalandozott el. Hatvan, a városi emberek, események, az épületek mind kedvenc tematikái közé tartoznak. Ezek a felvételek alkotják mostani tárlata jelentős részét.

A megnyitón nagy sikerrel lépett fel versekkel Szabó Istvánné, valamint a Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub Énekkara, melynek tagjai a hatvani iparosok egykori látványos öltözékét viselték.

A kiállítás január 22-ig tekinthető meg

 

Szöveg: Z.M. Fotó: Podonyi János