Erős fellendülés után, hirtelen lassult az ingatlanpiac – részletezte Burda Gabriella. Kiemelte, a háború és az infláció okozta a visszaeset. Az ingatlanközvetítő azt is elmondta, hogy a korábbi években nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, idén azonban változtak ezek az arányok. A magas rezsiárak, a vásárlók számának csökkenéshez vezettek, alábbhagyott a vásárlási kedv.

– A vásárlók többnyire a kisebb méretű házakat részesítik előnyben, melyeknek fenntartása kedvezőbb számukra. Emellett ügyelnek arra, is hogy alacsony legyen villany és a gázfogyasztás – emelte ki.

Hozzátette: az emberek a nehezen fenntartható, gazdaságtalan lakásuktól igyekeznek mihamarabb megválni, ezért túlkínálat alakult ki az ingatlanpiacon. A jelenlegi helyzetre való tekintettel, ebben az esetben gyakori, hogy a vevők megjelenésével, az eladók egy nagyobb alkuba is belemennek.

Burda Gabriella arról is beszélt, hogy jelenleg a korszerűsített vidéki házak a legnépszerűbbek.

– Főként a felújított ingatlanok azok, amiket a legjobban keresnek. Emellett fontos szempontok az energiahatékonyság, a nyílászárók cseréje és a szigetelés minősége, valamint a fűtés korszerűsége. Továbbá a napelemmel ellátott házak iránt is gyakran érdeklődnek. Tapasztalataim szerint, a vidéki otthonok nagyon népszerűek, városon belül pedig a lakások a legközkedveltebbek – mondta.

Hozzátette: a fiatalok és a középkorúak is egyaránt keresik az igényeinknek legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb ingatlanokat. Azonban az idősebb korosztály is jelen van piacon és főként a kisebb méretű, fenntarthatóbb lakások iránt érdeklődnek.

Az ingatlanközvetítő arról is beszélt, hogy sokan várnak még az inatlanvásárlással, bízva a csökkenő árakban, azonban úgy véli akár évekbe is telhet, hogy olcsóbbak legyenek a lakások.