Egész évben fontos szemünk védelme. Nyáron azonban több UV sugárzás éri látószervünket is, ezért érdemes odafigyelni és védekezni, hogy hosszútávon megőrizzük annak egészségét. A napszemüveg nem csak öltöztet, de rendszeres viselésével megelőzhető számos szembetegség kialakulásának kockázata. – Fontos, hogy védjük szemünket az UV sugárzás ellen, mert a szemünknek több rétege van, amit bánthat a napfény. Ha kívülről haladunk befelé, az első a szemkörnyéki bőr, ezt követi a szaruhártya, amit csak a könnyfilm véd, tehát nagyon kell kímélni. A káros napsugárzás okozhatja akár a szaruhártya gyulladását, ami egy nagyon fájdalmas betegség. Ezt követi a szemlencse, ami nagyon érzékeny. Végül hátul a retinán, az éleslátás helyén is tud panaszokat okozni az erős fény. Ha nem figyelünk szemünk épségére felgyorsulhat a szürkehályog kockázatának kialakulása, majd érése – mondta el Skita Marianna optometrista, kontaktológus és látszerész.

Hagyományos napszemüvegek mellett, léteznek polarizált lencséjűek, napszemüveg keretbe tett optikai dioptriával ellátott szemüvegek, vagy optikai keretbe csiszolt napszemüveglencsék, melyek dioptriásak. Megoldás lehet még szemüvegesek részére az a típus, ami egy hagyományos dioptriás szemüveg, és mágnessel rögzíthető hozzá egy sötétítő lencse, amivel egy kattintással napszemüveggé alakítható. A megfelelő napszemüveg kiválasztása függ attól is, hogy milyen aktivitáshoz használjuk.

– Ha valaki betér hozzánk az első kérdésünk az, hogy mihez szeretné használni a vásárló a napszemüveget. Sporthoz, kinti konferenciákhoz, autóvezetéshez, esetleg utcára. Legtöbben sportoláshoz keresnek napszemüveget, ilyenkor egyértelműen olyan szemüveget ajánlunk, mely tulajdonságai számára a legmegfelelőbbek. Létezik több sporthoz speciálisan kifejlesztett napszemüveg. Így található a kínálatban sí szemüveg, biciklizéshez való, sőt olyan is, amit kifejezetten horgászoknak ajánlunk. Ez azért jó, mert a tó felületéről visszatükröződő fényt elnyeli. Ha szemünk a nap folyamán sokáig van kitéve ilyen hatásnak a nap végére szaruhártya pirosodást okozhat, ami hosszútávon szembetegséget is előidézhet. Ezt gátolja meg az erre a célra kifejlesztett napszemüveg – fogalmazott Szabó Ádám, a Szabó Audioptik Kft. ügyvezetője.

Az optometrista szerint, ha tehetjük csak szaküzletben vásároljunk napszemüveget. Figyeljünk, hogy 100%-osan UV szűrős legyen, valamint ha nagyon érzékeny a szemünk, akkor polárszűrőset válasszunk. A polarizált napszemüvegen egy olyan speciális szűrő található, ami megváltoztatja a fénysugarak irányát, ezáltal nem fognak a felületek tükröződni. Aki rendelkezik szemüveggel és szeretne dioptriás napszemüveget készíttetni, az első lépés egy alapos szemvizsgálat. A szaküzletekben több árkategóriából lehet választani napszemüveget, így mindenki megtalálja számára a legmegfelelőbbet.