A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a pünkösdi ünnepek után folytatja az M3-as autópályán Mogyoród térségében a fizikai elválasztás korszerűsítését, a vasbeton fal építését. A munkát két ütemben végzi a kivitelező. Először a 19+500-23+900 km szelvények közötti szakaszon történik munkavégzés, itt a Forma 1 Magyar Nagydíj időpontjára befejeződnek a munkák – tájékoztatott Velkei Lilla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Miután a burkolati jelek elkészültek a forgalomterelés jelzésrendszere fog kiépülni. A kivitelezés – a munkaterület és a közúti forgalom elválasztását biztosító – terelőelemek lehelyezésével megkezdődhet. Az elmúlt évi tapasztalatok alapján ez az a munkafolyamat, amely a forgalom legjelentősebb mértékű zavarásával jár, és hosszabb időt (kb. két hetet) vesz igénybe. Ezért a terelőelemek lehelyezését részben éjszakánként teljes pályazár mellett, részben napközben a kisebb forgalmú időszakokban sávzárás mellett fogják végezni.

A kommunikációs osztályvezető elmondta: a pályazár melletti munkavégzés lényegesen gyorsabb építést tesz lehetővé, hiszen a teljes pálya a kivitelező rendelkezésére áll. Viszont a forgalom nagysága miatt pályazár bevezetésére csak éjszaka kerülhet sor. A terelőelemek elhelyezését 2016. május 18-án, szerdán éjszaka tervezik megkezdeni a Budapest felé vezető oldalon.

A jelenlegi munkaterület földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy pályazár idején terelőútként az M31 autópálya-M0 autóút útvonalat használják a közlekedők, így a forgalom gyorsforgalmi úton, lakott terület érintése nélkül terelhető.

Fentiek értelmében a Budapest felé vezető oldalon, pályazár idején az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában a járműveket az M31-es autópályára terelik, amelyen végighaladva az M0 autóútnál, a 11-es számú főút irányába továbbhajtva érhetik el az M3-as autópályát Budapest határában. Ugyanezt az útvonalat ajánlja a Magyar Közút a gépjárművezetőknek abban az esetben, ha a forgalomkorlátozások miatt a munkaterület mellett torlódás alakul ki.

Az esetleges torlódásokról az Útinform híradásaiban és a változtatható jelzésképű táblákon tájékozódhatnak az utazók. A terelőúton történő haladásról sárga alapszínű táblákkal és a változtatható jelzésképű táblák jelzéseivel gondoskodik a közútkezelő.

 

kezdőkép forrása: google.com