Gyakran használjuk a számítógépen, okoseszközökön az internetet, aki nem elég körültekintő, könnyen válhat áldozattá. Most a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a csalások megelőzése érdekében újabb kampányt indított a biztonságos internetezés világnapjához kapcsolódóan. Általános- és középiskolákban, munkahelyi rendezvényeken, falunapokon és nyugdíjas klubokban tartanak prevenciós előadásokat.

Akciójuk során felhívják a figyelmet a leggyakrabban előforduló csalási módszerekre. Ilyen például az ismeretlen feladótól érkező hamis SMS vagy e-mail, amik olyan linkeket tartalmazhatnak, melyre rákattintva könnyen hozzáférhetnek a személyes adatokhoz – hívta fel a figyelmet Tomcsányi Andrea rendőr őrnagy kiemelve, hogy ezekre semmiképp ne kattintsunk. – A banki adatokra is nagyon oda kell figyelnünk, hiszen számos olyan eset történt, hogy banki alkalmazottként keresték meg az érintetteket, és így szerezték meg az információkat. A másik gyakori módszer, hogy olyan programot vagy alkalmazást töltetnek le az eszközre, amellyel szintén hozzáférnek a személyes adatokhoz. Kérem önöket, hogy ismeretlen eredetű hívásokra ne reagáljanak, semmiképp ne adják ki se a banki, se a személyes adataikat – részletezte.

Tomcsányi Andrea rendőr őrnagy azt is hozzátette, mi magunk tudjuk megelőzni a bajt. – Annak érdekében, hogy elkerüljük a bűncselekményeket az online térben, fontos, hogy biztonságosan használjuk az internetet. Ne menjünk fel olyan weboldalakra, amelyek veszélyt jelenthetnek számunkra, és mindig hiteles és megbízható forrásokról töltsünk le adatokat – foglalta össze.

A rendőrség létrehozta a kiberpajzs.hu weboldalt, a felületen az internetes csalással kapcsolatos információk olvashatóak. Mindezeken kívül tippeket is kaphatnak az olvasók, hogyan kerülhetik el azt, hogy áldozattá váljanak. Az edukációs kampányban felhívják továbbá a figyelmet a felhasználói tudatosságra, valamint a digitális biztonsági alapismeretekre, melynek birtokában az internetezők meg tudják védeni a pénzüket a virtuális térben. Mostantól az úgynevezett Kiberninja is segíti a webes felhasználókat. A figura a rendőrség közösségi oldalán heti rendszerességgel jelentkezik, ahol megtörtént eseteket feldolgozva látja el jó tanácsokkal az embereket.