Szokatlanul meleg időjárással indult az év, az elmúlt napokban tavasziasnak mondható hőmérsékleteket mérhettünk. A kellemes időjárás a – a természet mellett – az emberi szervezetre is jelentős hatást gyakorol.

Déry Károly háziorvos azt javasolja: a hideg és meleg frontok esetén fokozottan figyeljünk szervezetünk jelzéseire, vegyük komolyan testünk tüneteit. Az időjárási frontok áthaladása ingerlékenységet, fáradtságot, figyelmetlenséget okozhatnak, melyet főként a közlekedésben, az oktatásban és a munkahelyeken kell helyesen kezelni és figyelembe venni. – Több típusú front halad át a Kárpát-medencében mely különösen az idősekre, a gyermekekre, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre bír nagy hatással. Ilyenkor több pihenést, sok folyadék fogyasztását és a friss levegőn való sétát javaslom. A fáradtság érzését komolyan kell venni, ilyenkor nem érdemes túlfeszíteni a szervezetünk határait, szánjunk időt a pihenésre – mondta a szakember.

Kifejezetten érzékenyek lehetnek az időjárási frontokra a gyerekek is, melyet a pedagógusok észre is vehetnek: a diákok kezelhetetlenebbek, fáradékonyabbak, aluszékonyabbak ezeken a napokon. Érdemes ilyenkor a gyerekek teljesítő képességét ezek alapján megítélni.

A meleg időjárás kedvez a vírusos megbetegedéseknek is, de jelenleg influenzajárvány még nincs az országban. Eddig legtöbbször felső légúti hurutos megbetegedéssel keresték fel az orvosukat a páciensek, ami ebben az időszakban szokásosnak nevezhető. A szakemberek az influenza elleni oltás beadását javasolják mindazoknak, akik szeretnék elkerülni a magas lázzal, végtagfájdalommal, fejfájással, nátha tüneteivel járó kellemetlen betegséget.

– A tavalyi oltás már nem nyújt védelmet a pácienseknek, ezért kell megújítani minden évben az oltást, melynek semmilyen negatív mellékhatása nincs. Ha azonban már valaki az influenza tüneteit észleli magán, azt javaslom, forduljon mielőbb kezelőorvosához, pihenje ki a betegséget és kerülje a közösséget ezekben a napokban. Influenzára még mindig a jól bevált tyúkhúslevest és sok langyos tea fogyasztását szoktam javasolni – tette hozzá a háziorvos.

A legfontosabb azonban a betegségek elkerülése. A vírusos téli időszakban különösen fontos a személyes higiénia betartása, a gyakori és alapos kézmosás. A legtöbb baktérium az ajtókilincsek és a mozgólépcsők korlátjain találhatóak, a kézfertőtlenítés ezek használata után is jelentősen indokolt.

Kezdőkép: archív