Már ötödik alkalommal rendezték meg kedd délelőtt a Közlekedésbiztonsági Kupát a Népkertben, ahol ismét a gyerekek ismereteit frissítették fel a gyalogos és kerékpáros közlekedésről. Horváth Richárd polgármester elmondta: a közelgő nyári szünetben még inkább körültekintőbben kell közlekedniük mind a gyermekeknek, mint pedig a forgalom többi szereplőjének is. – Nagyon fontos, hogy mindig vigyázzatok magatokra az utakon, legyetek éberek és figyelmesek a közlekedésben – tanácsolta a diákoknak a városvezető.

Az eseményen több érdekes feladattal is készültek a tanulóknak, így volt kerékpáros ügyességi verseny, KRESZ teszt és a bicikli elengedhetetlen tartozékait is tudniuk kellett a fiataloknak. Soltész Bálint elmondta:  nagy szükség van az ilyen oktató jellegű alkalmakra, de emellett a szülők példamutató viselkedésének is nagy szerepe van abban, hogy a gyerekek később betartják-e a közlekedési szabályokat. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok alapvetően ismerik a KRESZ szabályait, ugyanakkor mindezt az utakon is alkalmazni kell. Bízunk abban, hogy az itt megszerzett információkat, tapasztalatokat tovább adják társaiknak, és talán ennek köszönhetően elkerülhetőek lesznek a balesetek is – mondta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Bacsa Benjamin a Kodályból érkezett a programra, ő volt az első, aki végigment az akadálypályán. – Nem volt nehéz a pálya, de kellett hozzá azért egy kis rutin és koncentráció. Suliba is mindennap bicajjal járok, a nyáron is biztos sokat fogok kerékpározni – mondta a kodályos fiú.

Nagy Dávid szerint is nagyon hasznos volt ez a program, a hétköznapokban rendszeresen kerékpárral közlekedik.

– Napi 20 km-t átlagban letekerek. Legutóbb Lőrinciből jöttem Hatvanba kerékpárral és nagyon figyelnem kellett, mert úgy éreztem, hogy az autósok leszorítanak. A legfontosabb a folyamatos éberség és a figyelem – tette hozzá Nagy Dávid.

Az eseményen a diákok kipróbálhattak egy pedálos gokart autót is, és bűnmegelőzési tanácsokat is kaphattak a szakemberektől.

Fotó: Albert Péter