Az idei év eddig eltelt időszakában kedvezőtlenül alakult a közlekedési baleseti helyzet Heves megye közútjain. Sajnálatos módon szinte valamennyi mutatóban emelkedés volt tapasztalható a január elseje óta eltelt időszakban.

A balesetek többsége egyértelműen emberi mulasztásra, a körültekintés hiányára, a közlekedési szabályok szándékos és gondatlan megszegésére vezethető vissza. További probléma a passzív biztonsági eszközök használatának hiánya. Ha már ugyanis bekövetkezik egy baleset, akkor a biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés az, melynek használata enyhítheti az esetleges személyi sérülések súlyossági fokát.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a pünkösdi időszakban közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni, hiszen a hosszú hétvége kapcsán sokan kelnek útra, hogy kiránduljanak, kikapcsolódjanak, meglátogassák a rokonokat. Ebben az időszakban nagy számban jelennek meg motorosok a közutakon, akik többnyire csoportosan kelnek útra. A személygépkocsi és a motoros forgalom mellett jelentős számban fordulnak elő a hétvégi időszakban kerékpárosok, segédmotorosok is az utakon.

A Heves megyei rendőrök az értelmetlen tragédiák elkerülése, a felesleges kórházi kezelések, súlyos anyagi károk megelőzése érdekében többek között felhívják a figyelmet arra, hogy a közlekedők minden esetben tartsák be a sebességhatárokat, továbbá csak és kizárólag az adott út, időjárási és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjenek. Útkereszteződéshez érve figyeljék a közúti jelzéseket, a keresztirányú és szemből érkező forgalmat. Amennyiben elsőbbségadási kötelezettségük van, csak kellő körültekintés mellett haladjanak be az útkereszteződésbe. Tartsanak minden esetben kellő követési távolságot. Előzni csak akkor előzzenek, ha azt biztonsággal, másokat nem veszélyeztetve be is tudják fejezni. Motorosként figyeljenek a sebességhatárokra, a helyes kanyarodásra. A közút nem versenypálya.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatos ellenőrzéseket fog végezni a pünkösdi időszakban is.