Második alkalommal rendezték meg az Esélyegyenlőségi Napot Hatvanban, melynek a Nagy Endre Rendezvényterem adott otthont. Az egész napos program keretében több előadást is meghallgathattak az érdeklődők.

Horváth Richárd polgármester is köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, ez a nap többek között a szeretetről és az összefogásról szól.

– Úgy gondolom, hogy azok, akik fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, akár családon, akár iskolán keresztül, azok csak is tiszta szívből és szeretetből teszik, hiszen másképp nem lehet. A Hegymenet Klub, a Hatvan Város és Környéke Mozgáskorlátozottainak Egyesülete, a Hatvani Lesznai Anna Módszertani Intézmény, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat és a KLIK is azon dolgozik, hogy ezek a gyerekek a lehető legjobb neveltetésben részesüljenek. Az önkormányzat pedig a továbbiakban is támogatja törekvéseiket –  fogalmazott a városvezető.

A Lesznai Anna Módszertani Intézmény, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat, valamint a Hegymenet Klub tagjai egy műsorral kedveskedtek a nézőknek, amelyben megmutatták, hogy egy fogyatékkal élő mindennapjaiban is ugyanolyan kihívások és örömök vannak, mint egészséges társaikéban. Tóth Viktória pedig két dallal készült a mai napra.

Ezt követően eredményhirdetés következett. A KLIK tanév elején hirdette meg a „Fogyatékkal élni családban/fogyatékkal élni az iskolában” elnevezésű versenyét, amelyre rajzokkal, fényképekkel és kisfilmekkel lehetett nevezni. Az eseményen minden diákot ajándékkal jutalmaztak, aki részt vett a versenyen.

Semperger Katalin, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat vezetője elmondta, nagy büszkeség, hogy ebben az évben is sikerült megrendezni ezt a napot.

– Úgy gondolom, hogy mindenkinek van mit tanulnia empátia terén. Ez a nap azért is fontos, mert fogyatékkal élő és egészséges gyerekek és felnőttek is találkoznak egymással, így némi betekintést nyernek a másik életébe. A továbbiakban is azon dolgozunk, hogy az egymás iránti elfogadás megerősödjön mindenkiben. Szerencsére az a tapasztalom, hogy egyre többen érdeklődnek ezek iránt a rendezvények iránt, így már tervezzük a következő állomást – tette hozzá.

A gyerekek a nap folyamán játékos feladatokon keresztül próbálhatták ki, milyen nehézségekkel kell megküzdeni azoknak az embereknek, akik valamilyen fogyatékossággal élik életüket. Kerekesszékben ülve mehettek végig egy akadálypályán, és a láthatatlan kiállításon pedig azt is megtapasztalhatták, milyen bonyolult kitapogatni a formákat és milyen teljes sötétségben végig menni az utcán. A nap zárásaként a Nemadomfel együttes adott koncertet.