Múlthét pénteken Finta Lajos atya volt a vendége az Ady Endre Könyvtárnak. Az erdélyi gyökerekkel rendelkező plébános, Budapesten nevelkedett, 25 éves korában döntötte el, hogy a papi hivatást választja. A könyvtárban zajló eseményen az atya beszámolt életútjáról és a Dél-Amerikában töltött szolgálatáról is beszélt. Mindemellett fényképek vetítésével színesítette az előadását, melyeken olyan perui helyszíneket és állapotokat pillanthatott meg a közönség, amiket még a turisták sem láttak.

A plébános Argentínában is szolgált 5 évet, majd Oventiniben, egy amazóniai őserdő szélén folytatta misszióját, ahol indián törzsek élnek. Lajos atya a központi faluban lakott, hozzá tartozott még 32 falu és 42 erdei indián közösség, ezen a területen nincsenek házak, nincs áram és telefon sem. Az előadáson Finta Lajos atya azt is elmondta, hogy mit szeretne közvetíteni a hatvaniak felé. – A missziós utam során láthattam, hogy valahol még ágyak sincsenek, sem bútorok és az emberek még is boldogan élnek. Szeretném, ha itthon éreznék az emberek, hogy mennyire kiváltságos helyzetben vannak, elégedettnek kellene lenniük, hiszen Isten nagyon bőkezű hozzánk – részletezte.

 

A missziós pap azt is kiemelte, hogy izgatottan várja már az ünnepeket, ugyanis az elmúlt években elszokott ettől a hangulattól, azonban biztos benne, hogy hatalmas feltöltődés lesz a számára. Finta Lajos atya szeptember óta szolgál Hatvanban kisegítő papként, egyelőre egy évre kapta a megbízást.