Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ez alkalomból idén is a Grassalkovich Művelődési Házban gyűltek össze azok, akik a kampány mellé álltak. A mozgalom szimbóluma már évek óta egy rózsaszín szalag, ebben az évben is ezt tűzték ki magukra a résztvevők. Gál Imre, a Magyar Rákellenes Liga elnökhelyettese kiemelte, fontos, hogy mindenkihez eljusson az üzenet, miszerint a mellrák kialakulásának kockázata csökkenthető egészséges életmóddal. – Sokan nem tudják, hogy a dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás mellett, az ülőmunka is egy kockázati tényező. Fontos, hogy rendszeresen mozogjanak az emberek, csupán napi 30 perc sportolással is sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében – emelte ki.

Az eseményen Lestyán Balázs alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy a mellrák elleni küzdelemben a támogató közösség sokat számít az érintetteknek. A programon előadásokat is tartottak, így például Fodor Andrea Ágnes főorvos, kiemelte: fontos, hogy a betegek bizalommal forduljanak az orvosokhoz és őszintén kommunikáljanak egymással. – Az én praxisomban és a munkám során, nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a hozzám forduló páciensek őszintén elmondják a panaszaikat, hiszen csak így tudjuk elkezdeni a megfelelő kezeléseket. Továbbá fontos, hogy mindenki részt vegyen a szervezett szűrővizsgálatokon, annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen – részletezte.

Az eseményen Nagy Emese onkológus is az orvosok és a betegek kapcsolatát ismertette a közönséggel Lestyán Balázs pedig a gyógyszerek szerepéről beszélt az egészségügyi ellátásban. A városban ez már a 14. alkalom volt, hogy a hatvani alapszervezet figyelemfelhívó sétát szervezett a mellrák ellenes küzdelem hónapja alkalmából. Idén is lufikkal indultak el a résztvevők, hogy rövid sétát tegyenek a belvárosban.

Fotó: Rozgonyi Dezső