Mandulával megbolondított zserbók, linzerkarikák, habos islerek, tepertős pogácsák és különböző ízvilágú rétesek kínáltatták magukat kedden a Daliban, sütemények napját tartottak ugyanis az intézményben. A program célja az volt, hogy a klasszikus, nagymamák által készített hagyományos édességek felelevenedjenek, de helyet kaphassanak az új, izgalmas ízvilággal kecsegtető desszertek is. – Évek óta kóstolgatjuk a finomabbnál finomabb süteményeket a nyugdíjas klub találkozókon és ünnepeken. Innen jött az ötlet, hogy legyen egy nap, amikor felvonultatjuk a remekműveket és a recepteket is ki tudják cserélni egymással az érdeklődők – mondta Tompa Z. Mihály, a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Ház igazgatója.

A jó hangulatú baráti megmérettetésre tizenheten neveztek be, a sütemények elkészítésének módját minden résztvevő saját maga mondta el a vendégeknek. Volt, aki fotók segítségével mutatta be a finomságok elkészítésének fázisait, a pontos alapanyagokat és azok mennyiségeit mindenki szívesen megosztotta az érdeklődőkkel.

A benevezett sütemények mindegyike különleges és érdekes volt. Buborék Mária, aki az Idesüss országos gasztronómiai showban is többször szerepelt, egy Őszi csoda elnevezésű desszerttel készült ez alkalomból. – Ebben a finomságban szinte minden van, ami az őszhöz köthető. Reszelt alma, sütőtök, fügelekvár, reszelt citromhéj és aszalt szilva is gazdagítja a süteményt. Szeretek az ízekkel és fűszerekkel játszani, mindig jó dolgok sülnek ki ezekből a próbálkozásokból – mondta Buborék Mária.

Bódi Péterné is elhozta a családja kedvenc süteményét, ő habos islert készített. Az asszony édesanyjától tanult meg sütni, kamaszkorától kezdve készít édességeket, de a habos islernek külön története van a családjukban. – Amikor hallottam erről a süteményről, képes voltam elutazni Szolnokra, hogy megkóstoljam az eredeti finomságot, mivel akkor még egyedül ott készítették az egyik helyi cukrászdában. Aztán felkutattam a receptet és elkezdtem próbálkozni vele. Mára már nagyon sokat sütök, a családom is imádja, én pedig szeretem az elkészítésének folyamatait is – fogalmazott Bódi Péterné.

A rendezvényen minden díjazott elismerésben részesült, s miután a recepteket átadták egymásnak, a vendégek közösen kóstolgatták meg a süteményeket.