Advent első vasárnapjával megkezdődött a karácsonyra történő lelki felkészülés időszaka, a várakozás Jézus Krisztus születésének ünnepére. Már hagyomány, hogy együtt ünneplik a hatvaniak az adventi időszakot. Ma a Szirkék kórusa Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária oratóriumot adta elő az újhatvani templomban.

Ezt követően a Kossuth téren folytatódott advent első vasárnapja, ahol Horváth Richárd fiával közösen gyújtotta meg a város adventi koszorújának első gyertyáját. Mint fogalmazott a karácsony, és az azt megelőző várakozás időszaka az, amikor egy kicsit megpihenhetünk. – A nagy rohanásból jó kilépni és megpihenni. Együtt lenni azokkal, akik mindig mellettünk vannak, a családunkkal és emlékezni azokra, akik már nem lehetnek velünk, de fentről vigyázzák utunkat. Ez a karácsony csodája – mondta. – Kezembe akadt egy kép a 2012-es gyertyagyújtásról, amikor a fiammal gyújtottam meg a gyertyát. Egy törékeny kisember volt, most hét év elteltével már egy igazán nagyfiú lett. Ez mutatja igazán az idő múlását, és azt hogy mi az igazán fontos az életben. Ezért is vagyok büszke rá, hogy ma is itt állt mellettem – fűzte hozzá.

Amint fellobbant a gyertya lángja, a Kossuth tér is fényárban úszott, hiszen ugyanabban a pillanatban felkapcsolták az ünnepi fényeket. A Városháza előtt pedig már várja a látogatókat a karácsonyi vásár, ahol kürtőskalácsot, díszeket, forralt bort és sok-sok ajándékot lehet vásárolni az ünnepekre. A gyerekek pedig felülhetnek a körhintára, és találkozhatnak a jégpálya mellett a két csacsival is.

 

Fotó: Albert Péter