A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az utcára kitett állatok problémájára, a kedvtelésből tartott állatok túlnépesedésére, a menhelyek túlzsúfoltságára, valamint az állatvédők munkájának fontosságára.

A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány, 2009-óta segít a bajbajutott állatokon. Céljuk a gazdátlan, megunt, utcákon kóborló kutyák számának csökkentése, lehetőség szerint megszüntetése és gazdához való juttatása. Az alapítvány elnöke legutóbb arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban csökkent az örökbefogadási kedv, a menhelyen nem tudnak több ebet fogadni, ugyanis jelenleg teltházzal működnek.

Az alapítvány elnöke kiemelte azt is: a kutyatartás számos pozitív hatással jár. Puszta jelenlétük is képes számunkra megmutatni, hogy mennyit ér az önzetlen szeretet és ragaszkodás. A menhely weboldalán most is számos gazdára váró eb látható. Családot szeretne a hét hónapos, fiatal staff Csipesz, a három éves félénk Anna, illetve a Hatvanban talált, keverék kan, kis Freddy is.

A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány munkatársai és önkéntesei szeretnék az állatvédelmi kultúrát széles körben terjeszteni és az ebek szeretetén alapuló állattartásnak a gyakorlattá válását előmozdítani. A hontalan állatok világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy tudatosan döntsünk, képesek vagyunk-e egy állat gondozására, nevelésére, tudjuk-e vállalni az ezzel járó felelősséget, kötelezettséget.