Vikidál koncerten ismertem meg a feleségem – olvasható a felirat az EXPO-ról szóló emlékfalon. A látogatók ugyanis ide felírva oszthatják meg élményeiket, amik a rendezvényhez kötik. Erős a nosztalgiafaktor a Hatvany Lajos Múzeum emeleti kiállítótermében: fotófal is van, amin rengeteg korabeli fénykép látható kiállítókról, fellépőkről, résztvevőkről. Kérdőíveket is bemutatnak, amin az elégedettséget lehetett kitölteni a szervezők számára. Egy cukorgyári gép, a folyamatos működésű gazfogó berendezés makettje is helyet kapott, ez a répavízáramból a gaz répamosás előtti eltávolítására szolgált. Ugyanakkor digitálisan is evezhetünk a képek tengerében, könnyedén tudunk váltogatni az évszámok között. És van miből válogatni. A Hatvan EXPO-t ugyanis 1992 és 2002 között 11 alkalommal rendezték meg.

– Az EXPO-nak nagyon komoly múltja van, hiszen akkor meghatározta a város életét és beindította annak gazdaságát. Míg a ’90-es években a munkanélküliség okozott gondot, most a munkaerőhiány a probléma. Éppen ezért jelenleg ez a rendezvény egyfajta híd, egyfajta katalizátor szerepet tölt be a munkavállalók és a munkáltatók között – részletezte az EXPO lényegét Horváth Richárd polgármester.

Szinyei András, az EXPO megálmodója felidézte, hogy akkoriban országos híre volt a rendezvénynek. A sajtó azt írta róla, hogy Hatvan saját maga szeretne kilábalni a gondjaiból és bekapcsolódni a nemzetközi körforgásba.

A történeti tárlattal párhuzamosan pedig megnyílt H. Szabó Sándor fotókiállítása is, aki több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a fotózás terén. Lajtár József vezérőrnagy kiemelte: H. Szabó Sándor büszke hazájára, legfőképp Hatvanra. – Büszke azokra az emberekre, akiket ismer, akikkel együtt él, akiknek ismeri gondját, baját, örömét. Hatalmas szíve van, olyan ember ő, aki mindenét szívesen megosztja barátaival – fogalmazott a vezérőrnagy.

A 60 kép Hatvanról kiállításon pedig számtalan légi- és portréfotó látható a hatvani fotós alkotásából. Munkája során 3051 órát töltött a levegőben, ezzel pedig ő a világ legtöbbet repült fotósa. Képei bejárták nem csak az országot, hanem a világot is. A Magyar Távirati Iroda munkatársaként dolgozott a határvédelemnek és a rendőrségnek is. – Szeretném tartalmasan eltölteni az életet. Azon vagyok, hogy amit én látok, azt mások is láthassák, és ezzel örömet szerezzek az embereknek – jelöli meg életcélját. Elmondta: jóleső érzés számára, mikor a hatvaniak egy-egy képe kapcsán rácsodálkoznak magukra és azt mondják: jobban tetszenek maguknak itt, mint élőben. Erre ő mindig csak annyit reagál: „Hozott anyagból dolgozom.” Magát érzékenynek aposztrofálja, szerinte enélkül nem is lehet fotózni, éppen ezért minden kép fontos számára, minden képhez élmény fűződik, minden képnek saját története van.

Ezzel a rendezvénnyel pedig elindult a 15 év után újjáéledő Hatvan EXPO. Ma 19 órakor tartják a hivatalos megnyitót a Kossuth téren, ezt pedig az Edda koncertje követi. A következő napokban állásbörze, kiállítások és zenei programok lesznek. A fesztivál részéhez kapcsolódóan pénteken a Republic, szombaton pedig az LGT lép fel.